Arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi a stârnit un haos la nivel mondial. Tot mai multe puteri ale lumii printre care și Uniunea Europeană cer insistent eliberarea opozantului rus. Kremlinul însă nu este de acord.
Rusia se află într-o situație fără precedent de la arestarea opozantului rus. În acest context, Kremlinul şi-a exprimat marţi speranţa că Uniunea Europeană (UE) nu va face „prostia” să condiţioneze viitorul relaţiei sale cu Rusia de soarta opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în arest, informează AFP, citată de Agerpres.
„Sperăm că nimeni nu va face prostia de a lega perspectiva relaţiilor Rusia-UE de un locatar al unui centru de detenţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu câteva zile înainte de o vizită a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell la Moscova, în timp ce UE a denunţat represiunile la adresa lui Navalnîi şi a susţinătorilor săi.
Totodată, el a mai precizat că în cazul în care șeful diplomației va transmiste un mesaj dur, Rusia va răspunde cu aceași monedă.
„Dacă (şeful diplomaţiei europene) este purtătorul unui mesaj dur, ministrul nostru (de externe Serghei Lavrov) îi va răspunde la fel de dur”, a subliniat Peskov.
Momente tensionate în Rusia
De menționat este faptul că, Borrell a cerut să-l vadă pe Navalnîi, arestat din 17 ianuarie imediat ce a revenit la Moscova după ce a fost tratat în Germania pentru o otrăvire în spatele căreia s-ar afla, potrivit opozantului, Kremlinul.
Totodată, Peskov a adăugat că această problemă ţine de „anchetatori, de judecători”, dar că „nefiind nici membru de familie, nici apropiat, pe ce bază ar putea avea loc o astfel de vizită?” (a lui Borrell).
De cealaltă parte însă, Ministerul de Externe rus a apreciat că prezenţa unor diplomaţi străini la sesiunea tribunalului ce urmează să se pronunţe marţi asupra plasării în detenţie a lui Navalnîi este dovada încercărilor Occidentului de a se amesteca în treburile interne ale Moscovei, transmite Reuters.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis și ea un mesaj pe pagina personală de facebook. Aceasta susținea că prezenţa diplomaţilor este dovada a ceea ce ea a numit eforturile Occidentului de a controla Rusia.
Mai multe ţări europene au făcut referire la posibilitatea aplicării de noi sancţiuni împotriva Moscovei, mai ales după reprimarea brutală, două weekenduri consecutiv, a manifestaţiilor de susţinere pentru Navalnîi.
Totodată, UE a aplicat deja sancţiuni împotriva unor înalţi responsabili ruşi, în legătură cu otrăvirea lui Navalnîi.