Apel în favoarea Rusiei din partea Emiratelor Arabe Unite, în contextul în care Rusia este unul dintre marii exportatori de petrol şi gaze naturale la nivel mondial.
Rusia nu poate fi ignorată ca mare producător mondial de petrol şi gaze!
Suhail Al Mazrouei, ministrul Energiei şi Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite şi fost preşedinte al OPEC, a declarat că Rusia va face întotdeauna parte din OPEC+, cu toate că multe ţări de pe mapamond ocolesc acum această ţară, pe fondul războiului din Ucraina.
Nicio altă ţară nu poate egala producţia energetică a Rusiei, este de părere ministrul din EAU. Mai mult, politica nu ar trebui să distragă atenţia de la eforturile organizaţiei de a gestiona pieţele energetice, mai afirmă acesta.
“Rusia va face parte întotdeauna din acest grup şi trebuie să o respectăm.
OPEC+, când vorbesc cu noi, trebuie să ne vorbească inclusiv cu Rusia.
Cine poate înlocui Rusia astăzi? Nu mă pot gândi la o ţară care poate într-un an, doi, trei, patru sau chiar 10 ani să înlocuiască 10 milioane de barili. Nu este realist”, a declarat Suhail Al Mazrouei, în cadrul celui de-al şaselea Forum anual al Energiei Globale al Consiliului Atlantic din Dubai, potrivit News.ro.
Ministrul Energiei din EAU: Nu echilibrezi piaţa punând sancţiuni pe o hidrocarbură pe care nu o poţi înlocui
Reamintim că Statele Unite, Uniunea Europeană şi Japonia au insistat asupra ţărilor producătoare de petrol să facă mai mult pentru a aborda preţurile record, pe fondul războiului din Ucraina şi al deficitului de aprovizionare.
Totuşi, petrolul din Rusia joacă un rol vital în realizarea acestui deziderat, afirmă Suhail Al Mazrouei.
OPEC+, organizaţie condusă de Arabia Saudită şi Rusia, are capacitatea de a creşte producţia de petrol şi de a reduce preţurile ţiţeiului.
“Suntem de acord cu ţinta sau obiectivul lor de a încerca să calmeze piaţa şi să echilibreze piaţa. Dar nu o faci aşa.
Nu o faci punând sancţiuni pe o hidrocarbură pe care nu o poţi înlocui – decât dacă vrei ca preţurile să crească. Ei fac ceva, dar se aşteaptă la reacţia opusă şi nu se va întâmpla”, a mai afirmat ministrul Energiei şi Infrastructurii din EAU.
Joi, 31 martie, miniştrii din ţările OPEC şi non-OPEC vor discuta prin videoconferinţă şi vor trebui să stabilească următoarea fază a politicii de producţie.
“Solicităm ţărilor producătoare de petrol şi gaze să acţioneze într-o manieră responsabilă şi să examineze capacitatea lor de a creşte livrările către pieţele internaţionale, în special acolo unde producţia nu atinge capacitatea maximă, observând că OPEC are un rol cheie de jucat”, este mesajul transmis de către ţările G7, într-o declaraţie comună datată 10 martie.