Luni, 28 iunie, a început Sea Breeze 21, un uriaş exerciţiu militar la care participă 30 de state NATO şi partenere şi care are loc în Marea Neagră şi sudul Ucrainei, până pe 10 iulie.
Evident, Rusia este extrem de iritată de această desfăşurare de forţe în apropierea graniţelor sale.
Răspunsul Rusiei la desfăsurarea impresionantă de forţe de la Sea Breeze 21
Flota rusă din Marea Neagră a anunțat joi, 1 iulie, că echipajele a două nave mari de debarcare, Orsk și Saratov, au efectuat, miercuri, tiruri cu muniţie reală asupra unor ţinte maritime şi aeriene aflate în Marea Neagră, scrie Reuters.
La aceste exerciţii ale Rusiei a participat şi submarinul diesel Kolpino, capabil să transporte rachete de croazieră Kalibr. Agenţia de presă Interfac nu precizează dacă submarinul a rămas în largul mării sau s-a retras la bază.
Exerciţiile de antrenament efectuate de către ruşi vin la două zile după ce ei şi-au testat şi sistemele de apărare antiaeriană din Peninsula Crimeea, simultan cu debutul exerciţiului aliat Sea Breeze 21.
Circa 20 de avioane şi elicoptere, precum şi câteva subunităţi de sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi Panţir-S au efectuat un antrenament combinat luni, transmite agenţia Interfax, citată de Reuters.
La aceste exerciţii au participat „în total aproape 20 de avioane şi elicoptere, între care avioane de recunoaştere Su-24MR, avioane de luptă multirol Su-30SM, avioane de atac Su-24M şi elicoptere Mi-8 şi Ka-27, precum şi subunităţi de sisteme de rachete S-400 Triumf şi Panţir din cadrul Forţelor aeriene şi al Sistemului antiaerian al Districtului militar Sud” , a comunicat marţi Flota rusă din Marea Neagră.
Exerciţiul aliat Sea Breeze din acest an, cel mai mare din istorie
Prima ediţie a acestui exerciţiu a avut loc în anul 1997, iar ediţia din acest an va beneficia de cea mai mare participare din istorie, cu trupe din 30 de state, de pe 6 continente.
Exerciţiul se va axa pe mai multe tipuri de operaţii, inclusiv război amfibiu, operaţii la sol, scufundări, interdicţie maritimă, apărare antiaeriană, operaţii speciale integrate, luptă antisubmarin şi operaţii de căutare-salvare.
Vor participa circa 5.000 de militari NATO şi din ţările aliate, precum şi aproximativ 30 de nave şi 40 de avioane.
Sursa foto: Dreamstime