Federația Rusă anunțase zilele trecute că vrea să iasă din ISS, însă acum și-a schimbat declarațiile. Roscosmos spune că vrea să rămână la Stația Spațială Internațională pentru câțiva ani.
Răsturnare de situație! Rusia nu se mai retrage din ISS. Anunțul a venit chiar acum
După ce a insinuat că intenționează să părăsească parteneriatul cu Stația Spațială Internațională după 2024, corporația spațială de stat rusă Roscosmos a comunicat NASA că intenționează să rămână în program cel puțin până în 2028, potrivit unui raport publicat de Reuters.
Roscosmos intenționează să rămână implicată în ISS până când va pune în funcțiune o nouă stație spațială rusă, 2028 fiind data țintă.
Roscosmos a provocat agitație ieri, când noul său director, Iuri Borisov, i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că s-a luat decizia de a părăsi parteneriatul cu ISS după 2024. Cu toate acestea, declarația a fost vagă și nu a specificat când, după 2024, Roscosmos plănuia să plece, spunând doar că Rusia spera să se concentreze pe o nouă stație spațială pe care o dezvoltă, numită Russian Orbital Service Station (ROSS).
În plus, un oficial al NASA a afirmat că agenția nu a primit „niciun cuvânt oficial” din partea Roscosmos, în timp ce administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat într-o declarație că agenția „nu a fost informată de deciziile luate de niciunul dintre parteneri” cu privire la ISS.
Compania rusă a comunicat cu NASA
Cu toate acestea, se pare că oficialii Roscosmos au avut cel puțin o comunicare cu NASA marți, informând agenția spațială americană că intenționează să rămână implicată în ISS până când stația sa ROSS va fi gata în 2028, potrivit Reuters.
„Nu primim niciun indiciu la niciun nivel de lucru că s-ar fi schimbat ceva”, a declarat miercuri pentru Reuters Kathy Lueders, administratorul asociat al NASA pentru operațiuni spațiale. NASA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea The Verge.
NASA și Roscosmos sunt cei mai mari parteneri ai Stației Spațiale Internaționale, ambele entități având sarcina de a opera vehiculul și de a menține o prezență umană continuă pe ISS în timp ce se află pe orbită. Cu toate acestea, tensiunile tot mai mari dintre Statele Unite și Rusia din cauza invaziei celei din urmă în Ucraina au generat îngrijorări cu privire la viitorul parteneriatului ISS.
Predecesorul lui Borisov, Dmitri Rogozin, a făcut o mulțime de amenințări cu privire la retragerea Roscosmos din acordul ISS, în timp ce NASA a asigurat în permanență publicul că lucrurile merg ca de obicei pe stație.
Prima etapă a construcției începe în 2028
Totuși, Rogozin era cunoscut pentru faptul că face amenințări ciudate, iar Borisov este un jucător relativ nou la Roscosmos, așa că nu era clar cât de serios ar trebui luată declarația sa. Dar marți, Roscosmos a publicat un interviu cu Vladimir Solovyov, directorul de zbor al porțiunii rusești a ISS, care a oferit mai multe detalii despre planurile pentru ROSS, potrivit unui fir de tweet al articolului.
El a precizat că ROSS va fi construit în două etape, prima dintre ele începând în 2028, și că el crede că este necesar să se continue operarea porțiunii rusești a ISS până la acel moment, astfel încât să nu existe un decalaj în ceea ce privește misiunile cu echipaj pe orbită. De asemenea, Rogozin spusese că va fi nevoie de o suprapunere între ISS și noua stație spațială rusă.
Așadar, nu trebuie să ne panicăm încă în privința viitorului stației spațiale. NASA încă intenționează să opereze vehiculul până în 2030 și se pare că Roscosmos va fi la bord pentru cea mai mare parte a acestei perioade.