Ruşii neagă ferm că ar avea vreo intenţie agresivă la adresa navelor civile care navighează prin Marea Neagră

După ce Casa Albă a evocat posibilitatea unor astfel de atacuri, iar Ministerul rus al Apărării a declarat că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina drept potențiale încărcături militare, ca răspuns la retragerea Rusiei dintr-un acord care asigura un coridor navigabil sigur pentru exporturile de cereale ucrainene, Anatoli Antonov, ambasadorul rus în SUA, a declarat joi că Rusia nu plănuiește atacuri asupra navelor civile de transport în Marea Neagră.

„Încercările de a atribui Rusiei pregătirea unor atacuri asupra unor nave civile sunt complet false. Considerăm declaraţiile SUA drept o încercare de a disimula prin orice mijloace propriile lor activităţi distructive, menite de facto să saboteze implementarea acordurilor de la Istanbul interconectate”, a scris ambasadorul Antonov pe contul de Telegram al Ambasadei Ruse.

El se referea la acordul care permitea exportul de cereale ucrainene printr-un coridor securizat al Mării Negre, dar din care Rusia s-a retras luni, acuzând-o că nu a respectat dispoziția care prevedea facilitarea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești, care au fost împiedicate din greșeală de efectul sancțiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei în urma agresiunii sale împotriva Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a emis miercuri un avertisment, afirmând că, din cauza închiderii coridorului maritim umanitar, „toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din apele Mării Negre vor fi considerate ca fiind potențiali transportatori de încărcături militare începând cu ora 21:00 GMT” și că „statele de pavilion ale navelor care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate de Rusia ca fiind implicate în Ucraina de partea regimului de la Kiev”.

O parte din apele internaționale din nord-vestul și sud-estul Mării Negre au fost, de asemenea, declarate nesigure pentru navigație, potrivit ministerului rus.

Rusia și-a putea extinde acțiune și asupra transportului

Ca răspuns la aceste declarații din partea Moscovei, Casa Albă a calculat că, prin atacarea navelor civile de transport din Marea Neagră, Rusia ar putea să-și intensifice atacurile asupra infrastructurii de transport și depozitare a cerealelor din Ucraina.

Între timp, Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a dezvăluit într-un interviu acordat France Presse că Ucraina propune formarea de patrule militare internaționale în Marea Neagră, cu participarea țărilor riverane Mării Negre, precum Bulgaria și Turcia, membre NATO, sub mandat ONU, pentru a asigura siguranța navelor care exportă cereale ucrainene.

Kievul a lăsat să se înțeleagă că ar putea considera orice navă care se îndreaptă spre porturile rusești sau spre porturile ucrainene aflate sub ocupație rusă drept un potențial transport de arme, cu toate pericolele pe care le implică acest lucru, sugerând posibilitatea de a considera astfel de nave drept potențiale ținte pentru armată.