Rusia „nu va invada Ucraina decât dacă este provocată”, a declarat ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat luni ziarului britanic The Guardian, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocaţi să o facem”, a declarat Cijov, care reprezintă Rusia la Bruxelles din 2005.

„Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă noi contraatacăm. Sau dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte”, a adăugat el, referindu-se la regiunea din estul Ucrainei unde separatiştii proruşi luptă cu forţele ucrainene de opt ani.

Kremlinul va reacționa la o provocare a Ucrainei

Cijov a avertizat că o „provocare” ucraineană ar putea determina Kremlinul să acţioneze.

„Ceea ce vreau să spun prin provocare este că ei pot organiza un incident împotriva republicilor autoproclamate din Donbas, să le provoace, iar apoi să le lovească cu toate forţele lor, provocând astfel o reacţie a Rusiei cu scopul de a evita o cotastrofă umanitară la frontierele sale”, a declarat ambasadorul rus la UE.

Cu peste 100.000 de soldaţi ruşi comasaţi la frontiera ucraineană, se intensifică temerile privind izbucnirea unui conflict major în Europa.

Rusia, care a anexat deja Crimeea în 2014 şi îi susţine pe separatiştii proruşi în estul Ucrainei, a negat constant orice intenţie agresivă. Dimpotrivă, Moscova se declară ameninţată de extinderea infrastructurii NATO în Europa de Est şi cere „garanţii de securitate”, în special asigurarea că Ucraina nu va adera niciodată la Alianţa Nord-Atlantică.

SUA: Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar la frontiera cu Ucraina în weekend, în pofida anunţului Moscovei cu privire la finalizarea unor exerciţii militare.

Preşedintele rus Vladimir Putin „are ample capacităţi la dispoziţia sa”, a declarat Kirby pentru CNN. „El continuă să trimită forţe suplimentare de-a lungul frontierei cu Ucraina, inclusiv în cursul weekendului, şi dispune de mult mai mult de 100.000 soldaţi”, a adăugat el.

„Nu este doar o problemă de număr”, a spus purtătorul de cuvânt. „Este vorba de capacităţi. Acestea sunt capacităţi în armament (…), care merg de la blindate la unităţi de infanterie trecând prin forţele speciale, atacurile cibernetice sau chiar apărarea antiaeriană şi antirachetă”, a adăugat el.