În cadrul unei vizite oficiale de la Varșovia, preşedintele german Walter Steinmeier a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre scenariile referitoare la finalul acestuia.

În acest sens, oficialul german a declarat că în opinia sa nu poate exista o revenire la normalitate a Rusiei, în condițiile în care țara va continua să fie guvernată de Vladimir Putin, potrivit France Presse.

„Nu poate exista o revenire la normalitate cu Rusia lui Putin”, a apreciat şeful statului german, aflat într-o vizită oficială la Varşovia. În același timp, președintele Germaniei a mai vorbit și despre repercursiunile asupra Europei.

Mai exact, Walter Steinmeier susține că Occidentul trebuie să accepte prețul pe care ar urma să îl plătească în urma acestui război care a venit într-un moment complet neașteptat.

Războiul, un test pentru țările democratice

Totodată, el a adăugat și că războiul va testa limitele țărilor democratice, în ceea ce privește sprijinul, dar și apărarea, pentru o perioadă încă incertă. „Acest război va impune sprijinul nostru, capacitatea noastră de a ne apăra, disponibilitatea de a suporta sarcini pentru o lungă perioadă de timp”, a apreciat el.

În ceea ce privește crimele de la Bucha, Steinmeier susține că este nevoie ca ele să fie elucidate, iar cei responsabili să fie trași la răspundere. „Aceste crime trebuie să fie documentate şi elucidate. Atât autorii, cât şi cei responsabili din punct de vedere politic trebuie să fie traşi la răspundere”, a mai spus acesta, adăugând că ”barbaria” trebuie să înceteze cât mai repede.

„Această barbarie pe care o vedem în fiecare zi, această barbarie trebuie să ia sfârşit”, a insistat Steinmeier, care a lansat și un apel către Moscova de a face posibilă o evacuare umanitară imediată a locuitorilor din Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov.

Legătura președintelui german cu Moscova

Trebuie menționat faptul că Steinmeier a fost criticat pentru relaţiile sale din ultimii ani cu Rusia, însă acum și-a schimbat atitudinea. El a indicat marţi că s-a oferit să se deplaseze în Ucraina cu alţi şefi de stat, dar că i s-a transmis că vizita sa nu este binevenită la Kiev.

Conform acestuia, călătoria ar urma să aibă loc împreună cu preşedinţii Poloniei şi celor trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), având scopul ”de a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina”, şi-a exprimat el regretul.

Menționăm faptul că la momentul actual, în Germania, social-democraţii sunt la putere și tot ei au fost susţinători fervenţi ai unei apropieri de Moscova, notează AFP. La rândul său, actualul cancelar Olaf Scholz se află, de asemenea, sub presiunea partenerilor săi de coaliţie, mai ales a ecologiştilor, de a se angaja mai ferm de partea Ucrainei, inclusiv prin livrarea de arme grele Kievului.