"Nu vedem nicio posibilitate de a participa la pregătirile celui de-al patrulea summit privind securitatea nucleară", a anunţat miercuri seara într-un comunicat Ministerul rus de Externe.
Moscova, care afirmă că informat partea americană la jumătatea lui octombrie în legătură cu această decizie, apreciază că precedentele trei summituri – la Washington, în 2010, la Seul în 2012 şi la Haga în 2014 – au condus la "progrese semnificative" în securitatea nucleară, dar că "participarea politică la summit nu mai este oprtună în prezent".
Moscova denunţă rolul predominant atribuit Satelor Unite, Coreei de Sud şi Olandei, organizatoarele summiturilor anterioare, în pregătirea documentelor oficiale, ceea ce Rusia consideră că este o "discriminare flagrantă a altor ţări".
De asemenea, Moscova îşi exprimă indignarea faţă de faptul că documentele finale ale summitului din 2016 vor servi ca bază în activitatea unor organizaţii ca ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică sau Interpol.
"Considerăm că este inacceptabil să se creeze un asemenea precedent de amestec extern în activitatea unor organizaţii internaţionale, care au o expertiză mai solidă şi care au la bază procese democratice", se arată în comunicat.
Astfel, ministerul anunţă că Rusia nu va mai depune eforturi să-şi extindă cooperarea cu AIEA, o agenţie ONU.
Următoarea ediţie a summitului consacrat securităţii nucleare va avea loc la Chicago, în Statele Unite, în 2016.