Mihail Ulianov e de părere că cerințele părții ruse în această problemă sunt „modeste, de înțeles și absolut justificate”.
„Avem nevoie ca Statele Unite să renunțe la politica ostilă”
„Avem nevoie ca Statele Unite să renunțe la politica ostilă față de Federația Rusă și atunci vor apărea premise pentru a discuta despre ,,START”, a adăugat Ulianov.
Cu puțin timp înainte, adjunctul ministrului de externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, a declarat că Federația Rusă nu are astăzi puncte de contact cu Statele Unite pe tema Tratatului START. Riabkov remarcă faptul că în prezent nu există niciun fel de motive pentru a discuta cu Statele Unite tematica START.
Printr-o intervenție în cadrul Conferinţei Organizației Națiunilor Unite privind Dezarmarea, organizată la Geneva, Riabkov a spus că Statele Unite şi aliaţii lor occidentali vor să vadă Rusia înfrântă din punct de vedere strategic în Ucraina.
„Situaţia s-a degradat tot mai mult după tentativele SUA de a evalua securitatea obiectivelor strategice ruse conturate în cadrul noului tratat START prin a ajuta regimul de la Kiev să efectueze atacuri militare împotriva lor. În aceste circumstanţe, am fost nevoiţi să anunţăm suspendarea tratatului”, a afirmat demnitarul rus.
Sisteme în stare de luptă şi ameninţări privind testele nucleare
Vladimir Putin a suspendat recent participarea ţării la noul Tratat START, a declarat că noi sisteme strategice au fost plasate în stare de luptă şi a ameninţat să reia testele nucleare.
Moscova a anunţat deja în trecutul apropiat că suspendă inspecţiile americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul acestui tratat, susţinând că acţionează astfel ca răspuns la piedicile americane puse inspecţiilor ruse în SUA.
Annalena Baerbock, șefa diplomaţiei germane, a catalogat suspendarea participării Rusiei la noul Tratat START de către Vladimir Putin drept „iresponsabilă”.
Pe parcursul unui alt discurs susţinut la sesiunea Consiliului ONU pentru drepturile omului de la Geneva, Baerbock era de părere că Putin, care a anunţat suspendarea săptămâna trecută, trebuie îndemnat să revină în tratat.
Să reținem că noul Tratat START a fost semnat la Praga la 8 aprilie 2010 de către preşedinţii Statelor Unite ale Americii şi Rusiei de la acea vreme, Barack Obama şi respectiv Dmitri Medvedev.
Acest tratatul ar putea să limiteaze numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri, pe uscat, pe mare sau în aer.