Rusia, o amenințare existențială pentru Europa. Avertismentul venit de la cel mai înalt nivel

Vladimir Putin

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Rusia este o amenințare existențială pentru Europa, spune reprezentantul principal al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell. Acesta spune că președintele rus Vladimir Putin nu va ezita să-și extindă influența în afara Ucrainei.

Rusia, o amenințare existențială pentru Europa

Josep Borrell, reprezentantul principal al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a declarat vineri că Rusia constituie o „amenințare existențială” pentru Europa.

El a mai spus că, în cazul în care va reuși în planurile sale, președintele rus Vladimir Putin nu va ezita să-și extindă influența în afara Ucrainei.

Vineri, Josep Borrell a ținut o prelegere la Colegiul Saint Antony al Universității Oxford despre situația geopolitică globală. El s-a concentrat în special pe cele două conflicte armate care preocupă comunitatea internațională:

  • cel din Ucraina
  • cel din Orientul Mijlociu

Vladimir Putin, un adevărat pericol

În prezentarea sa intitulată „Europa în fața a două conflicte armate”, liderul diplomatic european a accentuat pericolul reprezentat de președintele Rusiei. În plus, acesta a mai evidențiat creșterea numărului de voci care atrag atenția asupra consecințelor globale ale unei posibile victorii ruse.

În acest context, el a menționat cazul președintelui francez Emmanuel Macron, care a ajuns independent la concluzia că Rusia prezintă o amenințare. Asta cu toate că, la începutul războiului, el spunea că Rusia nu trebuie umilită.

Borrell a menționat că președintele rus consideră întregul Occident ca pe un adversar. Acesta amintește că Vladimir Putin spune acest lucru de fiecare dată când apare public.

El a remarcat că europenii nu sunt pregătiți pentru severitatea realității geopolitice în care s-au trezit.

Conform cuvintelor politologului bulgar Ivan Krastev, pe care Borrell le-a subliniat, există o diferență între a realiza o situație și a găsi resursele necesare pentru a acționa. În context, el face referire la Ucraina.

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Trebuie găsită o soluție în Orientul Mijlociu

El mai spune că, în urma conflictului din Ucraina, a mai urmat încă unul. Acesta se referă la conflictul dintre Hamas și Israel.

Borrell consideră că reacția Israelului în acest sens a fost una disproporționată.

Diplomatul european spune că teritoriul ar trebui să fie „divizat” pentru a permite coexistența palestinienilor și israelienilor. De asemenea, spune că trebuie găsită o soluție pentru ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu. De asemenea, adaugă că europenii au o mare responsabilitate în acest sens.

El a dat de exemplu procesul de pace din Irlanda de Nord. Atunci, pacea părea puțin probabilă, dar negocierile au dus la încheierea Acordului din Vinerea Mare (1998). El a pus capăt confruntării religioase dintre protestanții probritanici și republicanii procatolici.

Cu toate acestea, Borrell a atras atenția că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu susține o soluție cu două state. Pe fond, Europa continuă să-l întrebe ce dorește pentru a evita o nouă tragedie umană.