Vaccinul rus Sputnik V a trecut joi într-o etapă esențială pentru desfășurarea sa în Europa, odată cu începerea analizării acestuia de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), iar autoritățile ruse au declarat că sunt gata să ofere vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie.

„Vom putea furniza vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie 2021”

„EMA a început un studiu asupra vaccinului Sputnik V, un vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de centrul național rus Gamaleia pentru epidemiologie și microbiologie”, a declarat, joi, agenția din Amsterdam, într-un comunicat.

„În urma aprobării EMA, vom putea furniza vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie 2021″, a spus Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran rus, care a contribuit la dezvoltarea acestui vaccin, într-un comunicat.

„Sputnik V poate aduce o contribuție importantă la salvarea a milioane de vieți în Europa”, a adăugat el.

„Parteneriatele în materie de vaccinare ar trebui să se delimiteze de politică, iar cooperarea cu EMA este un exemplu perfect că reunirea eforturilor este singura modalitate de a pune capăt pandemiei”, a continuat Dmitriev, subliniind că medicamentul a fost deja aprobat de aproximativ 40 de țări din întreaga lume, potrivit Le Vif.

Calendarul pentru aprobare ar trebui să dureze mai puţin decât de obicei

EMA a precizat că un calendar pentru aprobare este de așteptat să „dureze mai puțin decât de obicei” din cauza lucrărilor pregătitoare deja efectuate.

Primul pas constă într-o „revizuire continuă” a datelor și a studiilor clinice. Trebuie să urmeze o cerere oficială pentru o autorizație condiționată de introducere pe piață pentru un an. Până acum, timpul dintre revizuirea continuă și autorizare a fost între două și patru luni.

În ultimele săptămâni, a avut loc un ping-pong public între dezvoltatorii vaccinului Sputnik V, susținând că au depus dosarul spre aprobare autorității de reglementare europene, și EMA, răspunzând că nu a primit nimic.

Experţii şi-au schimbat părerea iniţială despre Sputnik V

Iniţial întâmpinat cu scepticism în Occident, primul vaccin rusesc împotriva Covid-19 a convins de atunci experții, mai ales după publicarea rezultatelor în revista specializată „The Lancet”, potrivit căreia eficacitatea vaccinului rusesc este de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii.

Comisia Europeană a asigurat, la rândul său, că nu intenționează încă să includă Sputnik V printre vaccinurile pe care intenționează să le achiziționeze.

„În prezent, nu se desfășoară nicio discuție pentru a integra vaccinul Sputnik în portofoliu”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei în cadrul unui briefing de presă la Bruxelles.

Pentru moment, trei vaccinuri sunt autorizate în Uniunea Europeană: cele ale Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Un al patrulea, cel al companiei Johnson & Johnson, este supus unei cereri de autorizare. Alte două vaccinuri, de la Novavax și CureVac, și-au început procesul de revizuire continuă.