Rusia permite importul de fructe şi legume din Egipt

Rusia va importa din nou fructe şi legume din Egipt, cu excepţia cartofilor, a anunţat Autoritatea Federală Sanitară Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor), transmit AFP şi TASS.

Rusia va trimite în Egipt delegaţie de experţi în perioada octombrie-noiembrie 2016 pentru a evalua eficienţa măsurilor adoptate de autorităţile de la Cairo pentru a îndeplini cerinţele fitosanitare solicitate de Rusia la livrările de cartofi.

În urma vizitei, ar putea fi ridicat şi embargoul la importul de cartofi, au precizat oficialii Rosselkhoznadzor. 

Luna aceasta, Rusia a suspendat temporar importul de fructe şi legume din Egipt, după ce oficialii de la Cairo au respins o livrare de grâu rusesc, în urma introducerii unei cerinţe privind un conţinut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale – n. r.). Guvernul egiptean a renunţat în 21 septembrie la această cerinţă, după trei licitaţii anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un standard pe care îl consideră imposibil. 

Rusia este a doua mare piaţă, după Arabia Saudită, pentru exportatorii egipteni de fructe şi legume. În 2015, Rusia a cumpărat din Egipt citrice în valoare de 150 de milioane de dolari, acestea reprezentând aproximativ 13% din importurile sale totale de astfel de produse. 

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, va angaja compania elveţiană SGS SA pentru a inspecta grâul importat, transmite Bloomberg.

Egiptul a luat astfel o decizie care va atenua temerile traderilor, după ce oficialii de la Cairo au introdus, şi ulterior au renunţat, de mai multe ori la o cerinţă privind un conţinut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale – n. r.).

SGS va examina grâul importat în porturile de origine şi în cele de sosire, a anunţat marţi Hamed Abdel-Dayem, purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii. Este vorba de o modificare semnificativă faţă de sistemul actual care presupune trimiterea de inspectori egipteni în ţara de unde provine grâul ce ar urma să fie livrat Egiptului. 

Piaţa egipteană este urmărită cu atenţie de traderii de cereale deoarece autorităţile de la Cairo cumpără mai mult grâu decât orice altă ţară, pentru a un program de subvenţionare a pâinii de care beneficiază zeci de milioane de cetăţeni. 
Guvernul egiptean a renunţat la cerinţa privind un conţinut zero de cornul secarei la importurile de grâu, după trei licitaţii anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un standard pe care îl consideră imposibil. 

În ultima lună, inspectorii egipteni au refuzat două livrări de grâu din România şi Rusia, din cauza prevederilor privind conţinutul de cornul secarei. Ambele livrări au fost contractate în conformitate cu prevederile anterioare, care impuneau un conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, dar care a fost modificat de autorităţile egiptene la finele lunii trecute. 

Lucrurile au revenit la normal săptămâna trecută, după ce Egiptul a achiziţionat patru cargouri de grâu rusesc, totalizând 240.000 de tone.

AGERPRES