Rusia: perspective întunecate, evaluări atractive

În ultimele luni, piaţa rusească a înregistrat o depreciere masivă a cursului şi a cotaţiior, când, peste criza globală, s-a suprapus ieftinirea materiilor prime. Rusia este foarte dependentă de preţul ţiţeiului. Un preţ mediu de circa 70 USD/baril apare ca prag al rentabilităţii, care face posibil un buget de stat echilibrat. Presupunånd valoarea de 60 USD/baril ca valoare medie pentru preţul petrolului, Raiffeisen Capital Management (RCM) aşteaptă pentru 2009 o creşt

În ultimele luni, piaţa rusească a înregistrat o depreciere masivă a cursului şi a cotaţiior, când, peste criza globală, s-a suprapus ieftinirea materiilor prime.

Rusia este foarte dependentă de preţul ţiţeiului. Un preţ mediu de circa 70 USD/baril apare ca prag al rentabilităţii, care face posibil un buget de stat echilibrat. Presupunånd valoarea de 60 USD/baril ca valoare medie pentru preţul petrolului, Raiffeisen Capital Management (RCM) aşteaptă pentru 2009 o creştere economică de circa 3,5% şi un deficit bugetar de 0,8% din PIB. Dacă preţul petrolului ar fi, în medie, de doar 40 USD/baril, atunci aceste date s-ar deteriora la 1%, respectiv -3%. Aceasta reprezintă o înrăutăţire drastică în comparaţie cu anii precedenţi, dar în context global evaluarea nu este foarte rea. Ca multe alte guverne, şi cel rus a pregătit mai multe pachete de sprijin financiar şi ajutor. Trebuie apreciat în mod pozitiv că, în Rusia, acestea sunt finanţate din fondurile de rezervă rezultate din acumulările din vremea preţurilor ridicate la petrol, şi nu din datorii noi. Este totuşi importantă o utilizare eficientă a resurselor financiare. Ca urmare a crizei, se prefigurează şi un proces lent de renaţionalizare a principalelor companii industriale. În ultimele săptămåni, rubla a fost pusă sub presiune şi se va deprecia în continuare. Este dificil de apreciat, în prezent, amploarea acestui proces, însă este de aşteptat o depreciere de 20% în raport cu coşul monetar EUR/USD. Banca centrală rusă a decis să atenueze uşor deprecierea monedei, pentru a evita panica populaţiei. Deoarece eforturile de susţinere din partea băncii centrale sunt costisitoare în timp, RCM se aşteaptă la o depreciere mai rapidă a rublei. Pentru sectorul de export, cel al produselor de bază şi pentru economia rusă, o rublă mai slabă poate fi un aspect pozitiv. Din această cauză şi a unei „corporate governance“ cu deficienţe, „investment case Russia“ se află pe termen scurt într-o situaţie de piaţă marcată de vånzări excesive. Vånzările determinate de panică au făcut ca evaluările să scadă mult sub valoarea lor corectă. Perspectivele pe termen mediu ale Rusiei depind puternic de evoluţia viitoare a economiei mondiale şi de managementul de criză al guvernului rus. Sunt importante utilizarea rapidă şi eficientă a resurselor financiare pentru stabilizarea sistemului bancar şi pentru asigurarea refinanţărilor companiilor, o depreciere echilibrată a rublei, precum şi stimularea efectivă a economiei naţionale prin investiţii în infrastructură.

«Perspectivele pe termen mediu ale Rusiei depind puternic de evoluţia viitoare a economiei mondiale şi de managementul de criză al guvernului rus.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena