Primele cinci zile ale conflictului din Georgia au costat Rusia circa 12,5 miliarde de ruble, adica 508,7 milioane de dolari. "Potrivit unor largi estimari, care ar avea totusi nevoie de verificari supimentare, cheltuielile Rusiei s-ar ridica la circa 2,5 miliarde de ruble, adica 101,7 milioane de dolari pe zi", titreaza Nazavisimaya Gazeta. Estimarea cotidianului rus se bazeaza pe cifrele provenite de la Centrul de Analize a Strategiilor si tehnologiilor, care includ costurilor delasarii a 30.0
Primele cinci zile ale conflictului din Georgia au costat Rusia circa 12,5 miliarde de ruble, adica 508,7 milioane de dolari. „Potrivit unor largi estimari, care ar avea totusi nevoie de verificari supimentare, cheltuielile Rusiei s-ar ridica la circa 2,5 miliarde de ruble, adica 101,7 milioane de dolari pe zi”, titreaza Nazavisimaya Gazeta. Estimarea cotidianului rus se bazeaza pe cifrele provenite de la Centrul de Analize a Strategiilor si tehnologiilor, care includ costurilor delasarii a 30.000 soldati, vehicule blindate, echimapente si nave trimise in agresiunea impotriva Georgiei. In calcul nu au intrat detalii referitoare la victime, ingrijirea medicala a ranitilor si compensatiile platite familiilor celor morti sau disparuti.
In calcule a intrat suma de 1,2 miliarde ruble (48,8 milioane de dolari) cheltuite pe zi doar pe carburant. Desi nu s-au dat detalii complete despre pierderile si distrugerile de echipamente, totusi s-a putut aproxima faptul ca doborarea a trei aeronave Su-25 Frogfoot si a unui Tu-22M3 Backfire ar costa circa 2,5 miliarde ruble (101,7 milioane dolari).
Adjunctul premierului, Alexei Kudrin a declarat luni ca Rusia are in plan sa aloce alte zece miliarde de ruble (407 milioane de dolari) pentru reconstructia orasului Tkinvali, capitala Osetiei de Sud, in 2009, iar pentur acest an ar fi necesare trei miliarde ruble (122 milioane de dolari). Partea buna este ca rusii se ofera de buna voie sa reconstruiasca o mica parte dintr-o tara pe care au devastat-o. Acest fapt ce dovedeste ca mentalitatea lor a avansat totusi de la nivelul anilor ’40-’50 cand nu numai ca nu au reparat ce au distrus in tarile ocupate, dar au luat materiale si marfuri aproape pe degeaba in celebrele „schimburi reciproc avantajoase”; ca un exemplu, cazul SovRom-urilor din Romania. Partea negativa este ca trateaza o regiune a unei tari independente si chiar partenere economic vorbind, in cadrul CSI (cat timp Georgia va mai fi membra) ca si cum ar fi teritoriu propriu.
Ca o comparatie, SUA au cheltuit zece miliarde de dolari pe luna in razboiul din Irak si alte doua miliarde in Afghanistan, potrivit datelor Serviciului de Cercetare din cadrul Congresului American.
Sursa: Nazavisimaya Gazeta (Rusia)