În 2009, UE a adoptat al treilea Pachet Energetic, prin care se statua faptul că Rusia nu poate deţine sau controla conducte pe teritoriul UE. Rusia intentat un proces Organizaţiei Mondiale a Comerţului împotriva UE în aprilie 2014, după primele runde de sancțiuni occidentale.
În plus, Uniunea Europeană a fost plasat banii contribuabililor în noi interconectori, deci acum, dacă Rusia decide să taie livrările, țările afectate pot primi în continuare gaz de altă parte, potrivit The Economist.
Acesta este un pas important, deoarece în trecut Rusia pedepsea ţările prin tăierea gazului.
Gazul Ucrainei a fost oprit timp de șase luni în 2014, la fel şi în 2006 și 2009, iar Letonia și Lituania au fost pedepsite de Moscova "pentru presupusa maltratare a minorității ruse sau pentru atribuirea contractelor de rafinare sau de construcție europenilor, mai degrabă decât companiilor rusești."
The Economist citează, de asemenea, următoarele schimbări în Europa: Lituania a început să importe gaz lichefiat din Norvegia, Ucraina importă mai mult gaz din Vest, iar UE a intermediat un acord privind datoriile și prețurile între Ucraina și Rusia, care va menține livrările de gaze către Ucraina, cel puțin pentru primul trimestru al anului 2015.
Pentru a pune capac, în decembrie, lipsa fondurilor a forțat Rusia să anuleze proiectul South Stream de furnizare de gaze naturale către Europa.
La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele Vladimir Putin a spus că "iarna se apropie" și, astfel, el şi-a manifestat siguranţa că „piața se va echilibra din nou în primul trimestru sau spre mijlocul anului viitor." Ceea ce a vrut să spună a fost că vremea rece este o veste mare pentru economia Rusiei, deoarece europenii vor trebui să importe mai mult petrol și gaze naturale.
"Vremea rece permite Rusiei, ca furnizor cheie de energie în Europa, să aplice efectul de levier. Acest efect poate lua forma unor prețuri mai mari, volume restrânse, o combinație a celor două sau negocieri care, direct sau indirect, afectează aceste costuri suplimentare", scria în august David Kotok de la Cumberland Advisors.
Rusia a furnizat o treime din gazele naturale pe care țările europene s-au bazat pentru încălzirea casele și pentru industrie. De când Rusia joacă un rol imens pe piața gazelor naturale, a fost capabil să impună preţuri ridicate.
Dar iarna europeană este destul de ușoară în acest an, notează The Economist, astfel încât "chiar dacă Rusia ar încerca să întrerupă aprovizionarea, efectul ar fi modest."
În acese condiţii, Rusia a explorarat public relaţii energetice şi militare cu țări din afara Europei – mai ales China și India. În luna mai 2014, compania rusească Gazprom și China National Petroleum Corp CNPC au semnat un contract istoric de 30 de ani pentru furnizarea de gaze naturale către China.
Aproape de sfârșitul anului 2014, Putin sa întâlnit cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi unde au semnat mai multe oferte energetice, iar Rusia a invitat India să "lucreze pe proiecte" în Arctica.
"Rosneft și Gazprom, cele mai mari companii ale noastre, alături de colegii lor din India, pregătesc proiecte de dezvoltare ruso-arctice și în privinţa expansiunii gazului lichefiat", a spus Vladimir Putin.