Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Rusia a pierdut între 7.000 și 15.000 de soldați în doar patru săptămâni. Acestea sunt pierderi dureroase, chiar și în comparație cu cel mai mare eșec al armatei sovietice din Afganistan, din anii 80. Conform Euronews, dacă faimoasa aserţiune a lui Carl von Clausewitz, conform căreia „războiul este continuarea politicii cu alte mijloace” se poate aplica aici, ambele tabere vor fi obligate să lupte mai mult, deoarece Kremlinul încă nu și-a atins principalele obiective politice.
Va negocia doar când își va asigura o poziție de forță
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că Vladimir Putin „dorește să înconjoare coasta (ucraineană) până la granița cu Moldova și să izoleze Ucraina” „Va dori să negocieze serios doar când își va asigura o poziție de forță”, a spus el.
Niklas Nilsson, profesor asociat la Universitatea Suedeză de Apărare, este de acord cu acest lucru. „Nici măcar Mariupol nu ar satisface regimul rus”, crede Nilsson.
Ofensiva Rusiei încetinește, este clar. Ucraina susține că mai multe convoaie rusești sunt blocate în noroi, iar operațiunile sunt deja într-un impas.
„Operațiunea trebuia să înceapă cu două săptămâni mai devreme. În schimb, a început chiar începutul dezghețului”, a declarat Leo Péria-Peigné de la Institutul Francez pentru Relații Internaționale.
„Kievul este încă un obiectiv important”
Experții militari și diplomații occidentali cred că Rusia se află acum într-un moment de răscruce. Și dacă Moscova vrea să continue războiul, trebuie să-și schimbe strategia. În ciuda rezistenței ucrainene puternice, forțele ruse au ajuns în orașele care sunt considerate ținte militare și politico-strategice cheie.
„Kievul rămâne un obiectiv important, iar rușii încă se luptă să-l încercuiască. Nu este ceva ce pot face în acest moment”, a spus Nilsson.
„Acesta este motivul pentru care unitățile ruse din jurul Kievului încearcă să aducă artileria mai aproape, pentru a ajunge în centrul Kievului. Se pare că au abandonat pentru moment ideea de a încercui complet Kievul”, adaugă el.
Acum vrea să evite luptele de stradă
Rusia vrea să evite luptele de stradă, a spus Leo Péria-Peigné, subliniind experiența anterioară a rușilor din Cecenia și Siria.
„Luptele de stradă sunt extrem de dificile pentru o armată puternic mecanizată, precum cea rusă. În Ucraina, rușii au pătruns cu ușurință în unele orașe mici, unde mai apoi au fost prinși în ambuscade și au suferit multe pierderi”, a spus Leo Péria-Peigné.