Statele Unite ale Americii (SUA) au anunțat că au plasat Federația Rusă pe lista țărilor angajate în traficul de persoane, dau au subliniat că nu este singura țară care este implicată în astfel de activități.
Rusia, plasată pe lista țărilor angajate în trafic de persoane. SUA au în vizor mai multe țări
Statele Unite ale Americii (SUA) au decis, în cursul zilei de marți, să pună Federația Rusă pe lista țărilor care sunt implicate într-o politică de trafic de persoane și de forță de muncă. Pe această listă mai sunt trecute și țări care recurează sau folosesc copii soldați pentru diferite grupări.
Listele anterior menționate au fost incluse de către Departamentul de Stat în raportul anual cu privire la traficul de persoane. Acesta cuprinde o secțiune privind traficul de persoane susținut de stat, după e a fost emis un mandat în acest sens în urmă cu trei ani.
Având în vedere războiul pornit la 24 februarie, Federația Rusă apare de nenumărate ori în acest document. De asemenea, țara condusă de Vladimir Putin mai este menționată în document și din cauza a ceea ce documentul numește vulnerabilitatea la trafic a milioane de refugiați ucraineni în țările în care au fugit.
„Milioane de ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele… unii părăsind țara cu totul, majoritatea doar cu ceea ce au putut duce”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken în cadrul unei ceremonii de prezentare a raportului. „Acest lucru îi face extrem de vulnerabili la exploatare”.
Presa internațională scrie că ambasada Rusiei în SUA nu a răspuns momentan la solicitările privind acest subiect.
Există aproape 25 de milioane de victime ale traficului de persoane în întreaga lume
În plus față de Rusia, noua secțiune privind statele-sponsor a enumerat Afganistanul, Birmania, Cuba, Iranul, Coreea de Nord și alte cinci țări cu o „politică sau un model documentat de trafic de persoane”, muncă forțată în sectoare afiliate guvernului, sclavie sexuală în tabere guvernamentale sau care angajează sau recrutează copii soldați.
Raportul conținea o listă separată de 12 țări care angajează sau recrutează copii soldați, care includea Rusia și o serie de țări incluse în noua secțiune a statelor-sponsor.
Acesta nu a explicat în detaliu de ce a fost inclus fiecare guvern. Însă, în capitolele individuale ale raportului, fiecare țară a detaliat amploarea traficului de persoane în fiecare țară și modul în care se abordează această problemă, iar raportul a clasificat eforturile fiecărei națiuni în funcție de patru niveluri.
Moscova, complice activ la munca forțată
Moscova, a declarat capitolul Rusia, a fost „complice în mod activ la munca forțată” a muncitorilor migranți nord-coreeni, inclusiv prin eliberarea de vize pentru mii de persoane, într-o încercare aparentă de a eluda rezoluțiile Națiunilor Unite care cer repatrierea lor.
De asemenea, documentul a citat rapoarte potrivit cărora, după ce au cucerit părți din regiunea Donbas din estul Ucrainei în 2014, separatiștii conduși de Rusia au folosit copii pentru a asigura punctele de control și pentru a servi ca luptători și în alte posturi.
În urma „invaziei pe scară largă” din acest an, „mass-media a scos în evidență noi rapoarte necoroborate despre forțele rusești care folosesc copii ca scuturi umane”, se arată în raport.
Acesta a citat rapoarte potrivit cărora forțele conduse de Rusia au forțat mii de ucraineni, inclusiv copii, să treacă prin „tabere de filtrare”, unde li se confiscă documentele, sunt obligați să ia pașapoarte rusești și apoi sunt transportați în zone îndepărtate din Rusia, scrie Reuters.