Rusia ar putea să furnizeze Uniunii Europene 100 milioane de doze ale vaccinului său Sputnik V împotriva coronavirusului în al doilea trimestru al anului 2021, o cantitate suficientă pentru a vaccina 50 de milioane de persoane, a anunţat vineri Fondul rus de investiţii directe (RDIF), citat de Reuters şi TASS.
Furnizarea vaccinului în UE ar putea începe dacă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) autorizează vaccinul rusesc în spaţiul blocului comunitar şi numai după finalizarea vaccinării majorităţii populaţiei Federaţiei Ruse, precizează RDIF.
Vaccinuk rusesc a fost înregistrat în 15 ţări, iar Moscova a trimis deja la EMA documente pentru a fi examinate în vederea autorizării, a indicat şeful RDIF, Kirill Dmitriev, într-o postare pe Twitter.
Cerere de autorizație de urgență a vaccinului Sputnik V
Anterior, oficialul rus declarase că prima etapă de obţinere a permisiunii de utilizare a vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană este prevăzută pentru sfârşitul lunii ianuarie, constând într-o aşa-numită consultare ştiinţifică.
RDIF a depus la EMA o cerere pentru o autorizaţie de utilizare de urgenţă (EUA, emergency use authorization) a vaccinului Sputnik V la 22 decembrie anul trecut.
Ungaria a anunţat că va achiziţiona două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, fiind prima ţară din UE care cumpără vaccinuri anti-COVID-19 în afara schemei gestionate de Comisia Europeană.
Ungaria va achiziționa 2 milioane de doze de vaccin rusesc
Amintim că, Ungaria a anunţat în urmă cu săptămână că va achiziţiona două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, fiind prima ţară din UE care cumpără vaccinuri anti-COVID-19 în afara schemei gestionate de Comisia Europeană, criticată la Budapesta pentru lentoarea ei.
Anterior, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, aflat în vizită la Moscova, a confirmat că ţara sa va achiziţiona două milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, livrabile în trei tranşe, respectiv 600.000 de doze în prima lună, 1.000.000 în a doua şi 400.000 în a treia.
Premierul ungar Viktor Orban s-a plâns că ţara sa primeşte prea puţine doze de vaccin prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană pentru cele 27 de state membre ale UE. Prin urmare, Ungaria a autorizat săptămâna aceasta vaccinurile Sputnik V şi Astrazeneca/Oxford, cel de-al doilea fiind examinat în prezent de EMA, care până sfârşitul lunii i-ar putea acorda autorizaţia de comercializare condiţionată.
Şi alte state ale UE se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri anti-COVID-19 şi de calendare incerte, politicieni şi responsabili din sectorul sanitar acuzând faptul că executivul comunitar a comandat prea puţine doze de vaccin de la producătorii care au avut succes în dezvoltarea acestuia (Pfizer/BioNTech şi Moderna), mizând în schimb pe aceia care înregistrează întârzieri în procesul de dezvoltare a vaccinurilor, în special compania franceză Sanofi şi cea germană CureVac.