Rusia poate pierde războiul? Arma proiectată pentru a lupta şi a câştiga în Ucraina

Sursă: Dreamstime

În vreme ce războiul din Ucraina intră în a treia lună, bătălia pentru cerul Ucrainei rămâne o provocare. Nici Rusia, nici Ucraina nu au reușit să domine această confruntare întrucât ambele armate dispun de baterii de rachete sol-aer operaționale şi avioane.

În consecință, războiul din Ucraina este unul unic în istoria conflictelor recente, oferind o lecție utilă despre modul în care funcționează aeronavele moderne în spațiul aerian contestat.

Într-un interviu acordat recent unei reviste de specialitate, un pilot senior de testare a avionului F-35 pentru Lockheed Martin a explicat cât de importante sunt avioanele F-35, relatează Businessinsider. Acesta spune că F-35 a fost proiectat cu precizie pentru a lupta şi a câştiga în războaie ca acesta.

„F-35 a fost proiectat tocmai pentru condițiie pe care le vedem acum în Ucraina”, spune fostul locotenent-colonel canadian şi pilot senior de testare F-35, Billie Flyn.

Avionul F-35 este unul dintre cele două aparate de luptă din generaţia a cincea folosite de SUA, alături de F-22 Raptor, şi unul dintre cele patru avioane de luptă folosite în întreaga lume. J-20 al Chinei a intrat în producţia de masă la sfârşitul anului 2021 şi nu a fost testat în lupte. Su-57 al Rusiei nu a intrat în producţia de masă şi a fost desfăşurat doar în câteva misiuni limitate în Siria.

De ce este poreclit și ”fundaşul cerului”

Un avion stealth multirol F-35 este destinat misiunilor de superioritate aeriană şi de atac. Este echipat cu o suită puternică de război electronic şi de informaţii, supraveghere şi recunoaştere. Aceste capacităţi, care permit F-35 să adune şi să distribuie în timp real informaţii despre câmpul de luptă forţelor prietene, i-au adus porecla de „fundaşul cerului”.

Armamentul pe care îl transportă F-35 variază. Într-o configuraţie cunoscută sub numele de „modul bestie”, acesta transportă patru bombe GBU-12 ghidate cu laser pe aripi, două GBU-12 în compartimentul intern de armament şi o rachetă aer-aer AIM-9 cu căutare termică. Această configuraţie sacrifică invizibilitatea în favoarea puterii de foc.

Când se află în ”modul stealth”, avionul renunță la armele montate în exterior pentru a-și păstra profilul mai puțin observabil.

Potrivit Businessinsider, există trei variante ale avionului F-35. F-35A este proiectat pentru decolări și aterizări convenționale, F-35B pentru decolări scurte și aterizări verticale, iar F-35C pentru operațiuni speciale pe portavion.

F-35 a fost proiectat să opereze în spațiul aerian extrem de contestat

Într-un spațiu aerian contestat, capacitatea de supraviețuire a avioanelor de vânătoare mai vechi din generația patra, precum aparatul F-16, va fi limitată, a precizat Flynn.

”F-16 nu pot supraviețui într-un conflict mai complex”, ca în Ucraina, unde există „un număr semnificativ de amenințări sofisticate sol-aer”, a spus Flynn. ”Cu toate acestea, capacitatea F-35 de a spori capacitățile altor avioane este exact ceea ce l-ar face de neprețuit într-un conflict similar”, a spus Flynn.

„F-35 a fost proiectat să opereze în spațiul aerian extrem de contestat, u capacități concentrate pe ceea ce am văzut astăzi în Ucraina. Dacă ai un F-35, nu ai neapărat nevoie de F-16 pentru a provoca daunele pe care le face un F-25”, potrivit fostului pilot de testare F-35.

Profilul invizibil al aeronavei, unul dintre principalele sale avantaje

El spune că un F-35 ar fi deosebit de eficient împotriva sistemelor de rachete sol-aer și a altor sisteme de apărare, neutralizându-le, nu doar pe acestea și alte aeronavele inamice.

Profilul invizibil al aeronavei va fi unul dintre principalele sale avantaje în acest sens.

”Rețineți că noi îi vedem pe ei, dar ei nu ne văd pe noi. Este ca şi cum am juca fotbal, iar o echipă este invizibilă, iar cealaltă echipă nu este, cu un avantaj din partea F-35. Acest avion ar putea vedea toate ameninţările aer-aer ale inamicului şi ar neutraliza orice ameninţare a rachetelor sol-aer pentru a obţine dominaţia aeriană”, a explicat fostul pilot de teste.

F-35 au avut misiuni în ”modul stealth” în apropierea granițelor Ucrainei

Odată ce dominanţa aeriană este obţinută, avioane precum F-16 pot oferi o putere de foc suplimentară împotriva forţelor terestre inamice, dar chiar şi atunci va fi nevoie de F-35 pentru a le proteja, potrivit lui Flynn.

SUA au indicat în repetate rânduri că nu vor interveni în conflictul din Ucraina.

Avioanele F-35 au avut unele misiuni în ”modul stealth” în apropierea granițelor Ucrainei, deși nu este clar dacă efectuau patrule regulate pentru a descuraja Rusia sau își foloseau capacitățile electronice pentru a monitoriza forțele ucrainene. Prezența lor atât de aproape de zona de conflict a avut totuși un impact, spune Flynn.