Acum, tot mai izolată pe plan internațional, Rusia poate spune „adio” planurilor sale.
La o conferință desfășurată în 2010 la Sankt Petersburg, președintele de la acea vreme, Dmitri Medvedev, declara că interesul țării de a deveni un centru financiar global este „evident”.
Rusia are nevoie de „un sistem financiar național dezvoltat și competitiv la nivel global” pentru a moderniza economia, afirma Medvedev, potrivit BusinessInsider.
Un deceniu de eforturi pentru a face din Moscova un centru financiar internațional
„Kremlinul a făcut multe eforturi pentru a face din Moscova un centru financiar internațional”, spune acum Hassan Malik, analist senior la Loomis Sayles, o companie de consultanță în managementul investițiilor din Boston.
„Diferiți politicieni ruși, inclusiv Putin, au vorbit ani la rând despre transformarea Rusiei într-un centru financiar internațional”, a adăugat Malik, care a locuit în Rusia din 2005 până în 2008.
În următorii zece ani, Rusia a început să pună bazele viziunii sale. Au existat eforturi oficiale pentru a pune în prim-plan Moscova și Sankt-Petersburg-ul, iar Kremlinul a încercat să facă din rublă o monedă globală de rezervă, a explicat Malik.
Din 2014 și după momentul invadării Ucrainei, lucrurile s-au schimbat
Cu o economie mare și foarte bogată în resurse, Rusia, în ciuda riscurilor sale, a devenit o destinație atractivă pentru investiții. Giganți financiari globali precum Goldman Sachs și Citibank s-au instalat la Moscova. Cele 4 mari companii de audit – PwC, KPMG, EY și Deloitte – au pășit și ele în Rusia.
Dar anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 și invdarea Ucrainei din acest an au pus în pericol ambițiile Rusiei în acest sens.
Ruperea legăturilor cu partenerii ruși le permite giganților în audit și contabilitate să evite încălcarea sancțiunilor prin colaborarea cu partenerilor lor ruși, care ar fi putut fi vizați de Kremlin.
În lunile de după invazie, statele occidentale au aplicat Rusiei sancțiuni fără precedent. Băncile importante și instituțiile financiare internaționale s-au retras, la fel și cele 4 mari firme de audit. Printre clienții PwC se număra și Sberbank, cea mai mare bancă din țară, gigantul energetic Gazprom controlat de Kremlin și Banca Centrală a Rusiei.
În plus, războiul nu doar că a pus în pericol statutul Moscovei de centru financiar, ci a marcat și o inversare față de eforturile președintelui Putin de a moderniza economia.
Revenirea la politici izolaționiste
Când Putin și-a început al doilea mandat, în 2012, „începuse deja să adopte politici izolaționiste, protecționism și înlocuirea importurilor”, subliniază Malik.
Astăzi, Rusia este considerată un paria internațional, instituțiile financiare globale retrăgându-se de pe piață din cauza sancțiunilor.
În martie, la doar câteva zile după invazie, TheCityUK, un grup important din industrie, a rupt un memorandum de înțelegere cu Rusia prin care se stabilise ajutorul ca Moscova să devină un centru financiar internațional.
Zeci de mii de locuri de muncă din Rusia au fost afectate. cele patru mari firme de audit aveau cel puțin15.000 de angajați, în timp ce băncile occidentale aveau aproximativ 40.000 de angajați, potrivit Financial Times.
În ciuda exodului companiilor mari, șomajul în Rusia a fost constant deoarece Kremlinul a încercat să păstreze locurile de muncă prin presiunea făcută asupra angajatorilor, o tactică pe care regimul lui Putin a folosit-o de-a lungul anilor, a spus Malik.