După anunțul autorităților de la Kiev că Rusia se pregătește de un atac iminent, politologul ucrainean de origine română Marin Gherman, a detaliat într-un interviu, ce arme folosește în prezent Moscova în acest război hibrid împotriva Kievului și cum sunt folosite acestea împotriva altor țări, printre care și România.

Rusia, pregătită de un atac în Ucraina

Șeful Agenției de Informații pentru Apărare a Ucrainei, generalul Kyrylo Budanov a declarat, într-un interviu publicat recent de Military Times că Rusia se pregătește pentru un atac până cel târziu la începutul lunii februarie. În acest sens, au fost comasați nu mai puțin de 92.000 de soldați la granița cu Ucraina.

În tot acest timp, Rusia a dezmințit aceste informații și le-a catalogat ca fiind isterice. Cu toate acestea, cancelariile europene și-au manifestat public îngrijorarea și politologul ucrainean de origine română Marin Gherman spune că amenințarea există, dar nu e ceva nou.

„O agresiune iminentă sau eventuală a Rusiei a fost potențial posibilă pe parcursul întregului an 2021, de aceea eu nu am văzut nimic nou. (…) Situația din Ucraina diferă de cea a oricărui alt stat, cum ar fi Republica Moldova sau România, pentru că deja de 7 ani avem în estul Ucrainei o confruntare armată, ceea ce nu este ceva obișnuit pentru celelalte state. În fiecare zi, noi avem o comunicare oficială din partea Ministerului Apărării, unde se spune că în Donbas au murit x persoane sau au fost rănite, sau nu a murit nimeni, iar acordurile de pace au fost încălcate de atâtea ori”, spune el, insistând pe faptul că asistăm la un război psihologic.

România, printre țintele Moscovei

Atacurile informaționale joacă un rol foarte important în acest război hibrid dus de Moscova, mai spune Gherman. Acesta consideră că Ucraina nu este singura țintă a Rusiei și menționează, de asemenea, România și Republica Moldova ca ținte ale atacurilor hibride.

„Eu nu văd nimic nou în ceea ce privește acest pericol de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei în mod direct. Are loc pe plan psihologic, în fiecare zi: prin fake news, prin dezinformare, prin diseminarea diferitelor narațiuni împotriva Ucrainei, împotriva autorităților ucrainene, dar și împotriva Occidentului, și a României, și a Republicii Moldova. Tot ce înseamnă coagularea prieteniei în estul Europei, între România, Ucraina, Republica Moldova, între statele UE și non-UE, reprezintă, de fapt, o țintă a atacurilor hibride al Rusiei”, a declarat politologul, potrivit Libertatea.