Dupa ce conflictul gazelor s-a incheiat, Rusia a ramas cu un singur avantaj (majorarea pretului pentru Ucraina) si cu mai multe dezavantaje. Si-a stricat imaginea de furnizor stabil, a suparat tarile din Europa de Est lasate in plina iarna fara caldura si a cheltuit peste un miliard de euro pentru stocarea gazului pe care nu l-a mai trimis in Europa. Azerbaidjan i-a aplicat Rusiei o prima lovitura saptamana trecuta, prin anuntarea interesului fata de admiterea in NATO. Acum, azerii isi manifestul interesul si pentru proiectul Nabucco.

Nabucco este conducta care ar lega Europa direct la sursa de gaz din Asia Centrala, ocolind Rusia. In prezent, Rusia trimite europenilor gaze atat din productia proprie, cat si ce achizitioneaza din Turkmenistan si Kazahstan, tari care nu pot trimite direct Europei din cauza lipsei de conducte. Astfel, o conducta care sa lege Azerbaidjan de Turkmenistan pe sub Marea Caspica, apoi prin Turcia sa faca legatura cu restul Europei, ar aduce chiar si la noi gaz mai ieftin decat cel rusesc. Detalii despre materializarea proiectului ar urma sa fie dezbatute in cadrul unui summit care se va desfasura la Budapesta intre 26-27 ianuarie. Prin comparatie cu pozitia ezitanta luata in octombrie, presedintele azer Ilham Aliyev este acum in favoarea proiectului, sigur, cu o conditie: tara sa sa poata sa vanda gaz pe piata europeana.

Azerii vor sa concureze Rusia cu sloganul „noi nu intrerupem gazul”
„Azerbaidjan, care se bucura de imense resurse de petrol si gaze si cu o retea de transport moderna, vrea sa joace un rol mai important in diversificarea resurselor energetice ale Europei” a declarat presedintele azer intr-o intrevedere cu omologul sau eston la Baku, saptamana trecuta. La intrunirea guvernului de la Baku de vineri s-a luat decizia exportului de gaze catre Grecia si Bulgaria prin conducta Baku-Tbilisi-Erzurum, imediat ce documentele comerciale vor fi semnate. In timp ce pana anul trecut Aliyev nu dorea sa deranjeze Rusia, unul dintre cumparatorii de gaz azer, acum doreste sa concureze Rusia pe piata europeana: „Noi exportam gaz catre multe locuri, dar nu a fost pana acum nici macar un singur caz in care sa oprim voit operatiunile de transport si sa cream probleme consumatorilor. Stirile din ultima perioada privitoare la gaze ne fac sa credem ca pe plan european creste importanta diversificarii furnizorilor de gaz si petrol”.

Azerii isi pun mari sperante in zacamintele din perimetrul Shah Deniz. Dupa ce faza a doua a proiectului de explorare se va finaliza, expertii de la Baku estimeaza ca se vor extrage 10-12 miliarde metri cubi de gaz pe an. Potrivit lui Bill Shredder, presedintele BP-Azerbaidjan, realizarea acestui proiect ar costa 20 miliarde de dolari. Pentru a se putea amortiza investitia este nevoie de un contract ferm pe o perioada indelungata de timp. Pana acum, exista deja tari interesate in achizitionarea de gaz de la Shah Deniz: Grecia (1-1,5 miliarde metri cubi anual), Bulgaria (1-1,5 miliade metri cubi anual), Israel (1,5-3 miliarde metri cubi anual), Iran (3-5 miliarde metri cubi anual), Turcia (5-6 miliarde metri cubi anual), Italia (7-8 miliarde metri cubi anual) si Rusia care, imprezibila ca intotdeauna nu a putut sa-si estimeze clar necesitatile. In cazul in care proiectul Nabucco este finalizat, pe lista se vor adauga Germania, Austria, Ungaria si Romania. Astfel, pentru oferta azera exista si o suma consistenta de cumparatori interesati. Calculul este complet, iar investitia se poate realiza.

Ce rol are Rusia in schema? Gazprom este unul dintre cumparatorii de gaz azer. Dar, pentru azeri este mai avantajos sa il vanda direct europenilor la un pret mai mare decat plateste Gazprom. „Scopul nostru este sa vindem gaz la cel mai avantajos pret pentru noi” a explicat Rovnag Abdullayev, presedintele companiei energetice azere de stat.