“Avem câteva întrebări legate de sosirea în Marea Neagră a crucişătorului Monterey al Marinei SUA, echipat cu un sistem antirachetă AEGIS pentru a participa la exerciţiile americano-ucrainene Sea Breeze 2011”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.
“Partea rusă a subliniat în mai multe rânduri că nu va trece sub tăcere apariţia de elemente de infrastructură strategică americane în proximitatea imediată a frontierelor sale şi pe care o va considera drept o ameninţare la adresa securităţii sale”, adaugă diplomaţia rusă.
Sistemul AEGIS de pe crucişătorul american este un radar care poate detecta, căuta şi urmări rachete. Rachetele cuplate la acest radar fac parte din arsenalul militar folosit pentru scutul antirachetă.
Moscova şi-a exprimat îngrijorarea în special asupra prezenţei navei atât de aproape de frontierele ruse în contextul în care manevrele navale cu Ucraina vizează pirateria.
“Lăsând la o parte chestiunea nerezolvată a unui posibil scut antirachetă în Europa, Rusia ar dori să ştie, în acord cu deciziile summitului Rusia-NATO de la Lisabona, la ce ‘agravare’ s-a referit comandamentul american prin mutarea din Mediterana în Est a unităţii principale de atac a grupului regional de apărare antirachetă care se formează de către NATO în regiune”, se arată în comunicatul ministerului.
Conform documentului citat, crucişătorul Monterey a fost trimis în apele europene ca parte a strategiei în etape a administraţiei americane pentru construirea segmentului european al scutului global de apărare antitrachetă. Prima fază a programului prevede desfăşurarea unui grup de nave americane de război în Marea Adriatică, Marea Egee şi Marea Mediterană pentru a proteja sudul Europei de posibile atacuri cu rachetă, mai scrie RIA Novosti.
SUA susţin că navele de război se pot muta în Marea Neagră numai în cazul agravării situaţiei din regiune. “Dacă aceasta este o vizită obişnuită, atunci este neclar de ce o navă de război cu acest tip de armament a fost aleasă pentru a fi mutată în această regiune destul de sensibilă”, se mai arată în comunicatul citat de RIA Novosti.
Rusia se opune de mai mulţi ani dorinţei Washingtonului de a desfăşura un scut antirachetă în Europa. Administraţia preşedintelui Barack Obama a anulat în septembrie 2009 un prim proiect de scut pus la punct de fostul preşedinte George W. Bush, care a suscitat nemulţumirea Rusiei, şi a anunţat o nouă versiune, mai puţin controversată, dar asupra căreia există numeroase dezacorduri. Rusia a cerut garanţii conform cărora aceste instalaţii nu reprezintă o ameninţare la adresa sa.
Rusia protestează faţă de prezenţa crucişătorului USS Monterey în Marea Neagră
12 iunie 2011, 14:01
Ultima modificare în 12 iunie 2011, 17:01
Rusia a protestat duminică împotriva desfăşurării în Marea Neagră a unui crucişător american în cadrul unor exerciţii navale cu Ucraina, relatează AFP şi RIA Novosti.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook