Rusia provoacă îngrijorări la nivel înalt! NATO îndeamnă țara să dea dovadă de transparență
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a participat la o conferință de presă la Bruxelles, alături de ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Secretarul general al NATO a îndemnat Rusia să dea dovadă de transparență în ceea ce privește activitățile sale militare.
În ultimele două săptămâni au fost raportate mișcări de trupe rusești importante și neobișnuite la granița cu Ucraina, ceea ce a provocat îngrijorare pentru Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și Franța. Mai mult decât atât, Germania a îndemnat, luni, ca țara condusă de Vladimir Putin să dea dovadă de reținere.
”Trebuie să împiedicăm o escaladare militară”, a subliniat, la Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.
Ce spune ministrul ucrainean de Externe
Aflat la conferința de presă de la Bruxelles, Dmitro Kuleba a declarat că ceea ce se întâmplă în prezent de-a lungul frontierei ”nu este o consolidare militară, pentru că Rusia a adus deja o armadă miliară la frontierele noastre în primăvară şi nu a retras-o niciodată cu adevărat de atunci”.
Acesta a mai precizat că situația din prezent se deteriorează, subliniind că Rusia demonstrează ”că poate activa rapid trupe şi echipament deja adunate şi că toate opţiunile, inclusiv opţiunile militare, se află pe masa liderilor ruşi”.
Drept răspuns, secretarul general al NATO , Jens Stoltenberg, a declarat că NATO supraveghează foarte îndeaproape situația, reiterând că aliații consideră ilegală anexarea Crimeei.
The Foreign Minister of Ukraine, Dmytro Kuleba, met with the NATO Secretary General, Jens Stoltenberg, in Brussels. They discussed the exacerbation of Russian armed aggression in and around Ukraine: in Crimea, Donbas, the Black Sea, the Sea of Azov and at the frontier. pic.twitter.com/3edbWqPKUP
— Michael MacKay (@mhmck) November 15, 2021
Flacăra războiului ar putea izbucni în întreaga Europă
De dragul celor implicați și mai ales al poporului ucrainean, Ucrainei nu ar trebui să i se permită să continue cu aspirațiile sale legate de NATO, este concluzia unei analize publicate de Constantine Atlamazoglou pe site-ul 19fortyfive.com.
În vizita recentă în Ucraina, la sfârșitul lunii octombrie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, declara că „nicio țară terță nu are drept de veto asupra deciziilor de aderare la NATO”. Comentariul său s-a vrut o reacție la întrebarea legată de opoziția Rusiei față de aderarea Ucrainei la NATO.
”Ucraina are dreptul să-și decidă propria politică externă viitoare și ne așteptăm să poată face asta fără nicio intervenție externă”, a continuat Austin.
Aceasta nu este doar opinia Statelor Unite. La summitul NATO din iunie 2021, aliații și-au reiterat decizia ca „Ucraina să devină membră a Alianței cu Planul de Acţiune pentru Aderare, ca parte integrantă a procesului”.
MAP este documentul de ghidare pentru aderarea oricărei țări la NATO. Poporul ucrainean pare să fie, de asemenea, în favoarea unei astfel de mișcări, 64% exprimându-și aprobarea într-un sondaj.
Europa va deveni mai nesigură
Totuși, dacă Ucraina va intra în NATO, Europa va deveni mai nesigură, Alianța va fi slăbită, iar poporul ucrainean va avea de suferit.
După prăbușirea URSS, NATO s-a extins rapid și a inclus țări din Europa Centrală și de Est care făcuseră parte din Pactul de la Varșovia. Rusia s-a opus constant.
„Acesta este primul semn a ceea ce s-ar putea întâmpla când NATO va ajunge la granița Federației Ruse. Flacăra războiului ar putea izbucni în întreaga Europă”, afirma fostul președintele rus, Boris Elțin, în timpul bombardamentelor NATO asupra Bosniei.
Avertismente au venit și din America. Într-un interviu din 1998, ca răspuns la aprobarea de către Senatul SUA a unei noi extinderi NATO, George Kennan și-a exprimat convingerea că „rușii vor reacționa destul de negativ”. Dar Rusia era prea slăbită pentru a face altceva decât să obiecteze.