„Aceasta este o variantă care este discutată în prezent și care ar putea fi, într-adevăr, văzută ca un compromis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă rusă de stat RIA.

Declarația sa a fost transmisă în spațiul public după ce un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus că negocierile de pace cu Rusia au fost „foarte dificile”, dar există „cu siguranță loc de compromis.”

În prezent, solicitările de demilitarizării ale Rusiei nu sunt clare încă, dar se sugerează că Ucraina ar trebui să își mențină statutul de neutralitate. Cu toate acestea, țara est-europeană ar avea în continuare propria armată națională.

Austria, de exemplu, are propriile sale forțe militare, dar este obligată la neutralitate prin Tratatul din 1955, ce îi interzice intrarea în alianțe militare și înființarea de baze militare străine pe teritoriul său, potrivit Sky News. Dacă oficialii ucraineni ar semna un acord similar, atunci există posibilitatea ca Ucraina să nu poată adera la NATO.

Referitor la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, reamintim că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut o serie de declarații care aduc o undă de speranță că războiul ar putea fi spre final.

Serghei Lavrov, despre negocierile de pace

„Mă concentrez pe aprecierile făcute de negociatorii noștri. Aceștia afirmă că negocierile nu sunt ușoare din motive evidente, dar, cu toate acestea, există o oarecare speranță pentru un compromis. Unii reprezentanți ai delegației ucrainene dau aceeași evaluare”, a spus el într-un interviu pentru RBC TV, relatează presa rusă.

„Președintele Vladimir Zelensky însuși a făcut o serie de declarații interesante nu cu mult timp în urmă”, a subliniat Lavrov. În special, el a amintit că președintele ucrainean a apreciat pozițiile părților în negocieri ca fiind „mai realiste” .

„Aceasta este o evaluare mai realistă din buzele domnului Zelensky a ceea ce se întâmplă. Pentru că înainte de asta, desigur, a făcut astfel de declarații de confruntare”, a spus Lavrov.

Potrivit lui Lavrov, unele formulări pentru acordul cu Kievul sunt aproape de a fi convenite, statutul de neutralitate al Ucrainei fiind luat în considerare în mod „serios”. Cu toate acestea, el a declarat că există și alte chestiuni importante, inclusiv utilizarea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare.

Reamintim că, la începutul lui martie, Dmitri Peskov a enumerat condițiile Rusiei pentru a opri conflictul militar din Ucraina.

Rusia explică în ce condiţii se poate ajunge la încetarea focului

Pe 7 martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenţiei Reuters că acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte anumite condiţii:

  • să înceteze rezistenţa;
  • să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia;
  • să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk;

Condițiile respective au fost aduse la cunoştinţa conducerii de la Kiev, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

În privinţa neutralităţii Ucrainei, Dmitri Peskov a explicat că Ucraina „ar trebui să aducă amendamente Constituţiei, conform căreia Ucraina va respinge orice obiectiv de aderare la orice bloc. Acest lucru este posibil numai prin modificarea Constituţiei.” Acesta a adăugat că Rusia nu are intenţia de a veni cu alte pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.