Tensiunile dintre Rusia și Ucraina generează temeri în Europa, cu atât mai mult în contextul în care războiul poate să înceapă de la un moment la altul. În acest sens, potrivit DPA, exerciţiile militare Saber Strike 2022, organizate de NATO, au început luni în Polonia.
Conform unui comunicat transmis de armata poloneză, aproximativ 1.300 de soldaţi polonezi iau parte la aceste exerciţii militare internaţionale. „Evenimente precum exerciţiile Saber Strike 22 sunt planificate cu mult timp înainte şi nu au legătură cu nicio operaţiune în desfăşurare”, a adăugat comunicatul citat.
La rândul său, o purtătoare de cuvânt a forţelor armate poloneze, a anunțat că exerciţiile se concentrează pe partea de nord a ţării. De menționat este faptul că frontiera terestră dintre Polonia şi Ucraina se întinde pe o lungime de 530 de kilometri.
În ceea ce privește perioade de desfășurare a acestora, exerciţiile Saber Strike 2022, se vor desfășura până la 1 aprilie în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Republica Cehă şi Norvegia și vizează verificarea modului în care Forţele armate ale SUA în Europa şi Africa (USAREUR-AF) poate desfăşura unităţi în Polonia, ţările baltice şi Europa Centrală, pregătirea pe timp de iarnă şi sporirea interoperabilităţii apărării aeriene în interiorul regiunii baltice.
Aceste exerciţii îşi propun să extindă spaţiul de antrenament în Europa de Est, să sporească amplitudinea operaţională a USAREUR-AF de-a lungul flancului estic al NATO şi să ridice capacitatea ţărilor gazdă de a integra capacităţile SUA în vederea consolidării Alianţei.
Îngrijorările predomină în Ucraina
În timp ce în Polonia au început deja exercițiile militare, în Ucraina predomină îngrijorările. Le Figaro scrie că tot astăzi, Administraţia Ucrainei a cerut organizarea de urgență a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite (ONU) din cauza riscurilor unei invazii a Rusiei. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe.
„La cererea preşedintelui Volodimir Zelenski, cer oficial consultări imediate ale membrilor Consiliului de Securitate ONU în virtutea Articolului 6 al Memorandumului de la Budapesta„, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.
Conform sursei citate, cererea a fost formulată prin invocarea unui acord din anul 1994 care garantează integritatea teritorială a Ucrainei în schimbul abandonării armelor nucleare rămase de pe vremea Uniunii Sovietice.
Temerile Ucrainei s-au amplificat după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că va decide luni dacă va recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, în contextul tensiunilor cu Ucraina şi cu NATO.