Reducerea drastica a pretului petrolului, care a pierdut aproape doua treimi din nivelul record de 147 dolari pe baril inregistrat in iulie anul acesta, starneste frisoane tarilor producatoare care isi vad astfel amenintate profiturile uriase in contextul in care se poate spune ca au cumparat pielea ursului din padure.

Problema cea mai mare pentru aceste tari este aceea ca la stabilirea veniturilor bugetare pentru 2009 a fost luat in calcul un pret mult mai mare al petrolului decat cel inregistrat in momentul de fata astfel ca se confrunta cu riscul unor deficite importante.


Crestere prin scadere!

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol – OPEC a operat deja luna trecuta o reducere importanta a productiei, de 1,5 milioane barili pe zi (consumul mediu zilnic la nivel mondial situandu-se in jurul nivelului de 80 de milioane de barili) dar fara niciun efect asupra pretului. 

Ca urmare, se asteapta ca sambata, la reuniunea OPEC de la Cairo sa se decida o noua reducere a productiei.

In afara celor 13 tari membre ale cartelului petrolului, exista un alt mare producator, respectiv Rusia, care, cu o cota de 9-10% din productia mondiala, detine a doua pozitie in lume, dupa Arabia Saudita.

 

De la cei multi pentru cei putini

Scaderea pretului petrolului aduce pierderi uriase pentru Rusia, de cateva sute de milioane de dolari pe zi.

In acest context, autoritatile de la Kremlin sunt decise sa isi coordoneze politica extractiva cu aceea a OPEC astfel incat sa determine cresterea pretului petrolului.

„Rusia isi va corodona actiunile cu acelea ale OPEC pentru a asigura stabilizarea pretului petrolului”, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev.

Aceasta decizie a fost confirmata si de catre vicepremierul rus Igor Sechin care a anuntat ca Rusia a pregatit deja un memorandum in acest sens pe care il va prezenta OPEC.