Rusia pune la cale un complot vizând înlocuirea guvernului din Ucraina? Regatul Unit lansează acuzații îngrijorătoare

Sursă: Dreamstime

Acuzațiile survin pe fondul unor avertismente legate de faptul că Rusia ar putea intra în țară cu cei aproximativ 100000 de soldați comasați în apropierea frontierei.

Rusia pune la cale un complot vizând înlocuirea guvernului din Ucraina?

Regatul Unit afiirmă că ar fi descoperit un complot al Rusiei vizând instalarea în Ucraina a unui guvern care să îi fie prietenos, britanicii sprijinind astfel o estimare anterioară a Statelor Unite, din care reieșea că Kremlinul plănuiește înlăturarea de la putere a conducerii din țara vecină, a scris James Marson pentru wsj.com

Acuzațiile, anunțate sâmbătă de Ministerul britanic de Externe (Foreign Office), survine pe fondul unor avertismente legate de faptul că Rusia ar putea invada Ucraina cu cei aproximativ 100.000 de soldați pe care i-a comasat în apropierea frontierei.

Nici Regatul Unit și nici Statele Unite nu au precizat cum anume cred că Moscova intenționează să-și instaleze la putere eventualii săi agenți. Oficialii occidentali și ucraineni susțin că Rusia ar avea în vedere mai multe scenarii, de la o invazie militară la o campanie de destabilizare menită să-l înlăture de la guvernare pe președintele prooccidental al Ucrainei, Volodimir Zelenski.

“Deținem informații din care reiese că guvernul rus caută să instaleze la Kiev un guvern prorus și se gândește totodată dacă să invadeze și să ocupe Ucraina”, au afirmat, sâmbătă, într-o declarație cei de la Foreign Office.

Kremlinul nu a răspuns cererii de a face un comentariu

Deși Kremlinul nu a răspuns cererii de a face un comentariu, el a negat totodată orice planuri vizând invadarea sau subminarea Ucrainei, chiar dacă încearcă să subjuge fosta republică sovietică și să-i oprească apropierea de Occident.

Statele Unite și o serie de aliați ai lor au promis să supună Rusia unor sancțiuni economice și de altă natură dacă ea continuă invadarea Ucrainei, începută în 2014. Dar diversele intervenții la care ar putea apela Rusia în afara unei invazii propriu-zise – de la atacuri informatice la dezinformare și la provocări – complică riposta Occidentului. Înalți oficiali ucraineni afirmă că, în opinia lor, Kremlinul ar căuta mai degrabă să destabilizeze Ucraina și să-i înlăture actuala conducere decât să lanseze o invazie militară în toată regula.

Miercuri, președintele Biden a recunoscut că Statele Unite și aliații lor ar putea încerca să găsească un punct de vedere comun în privința unei riposte în cazul în care Rusia apelează la o “invazie minoră”. Ulterior, Casa Albă a spus clar că orice nouă mișcare a soldaților ruși de la frontieră va primi o “ripostă rapidă, dură și unită”.

Declarația celor de la Foreign Office avansează numele unui fost parlamentar drept candidat rus la funcția de premier și pomenește relațiile serviciilor ruse de informaații cu patru foști înalți oficiali care s-au refugiat în Rusia în 2014, atunci când șeful lor, președintele de atunci, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat în urma unor proteste de stradă.

“Unii dintre ei sunt în contact cu ofițeri ai serviciului rus de informații, fiind implicați acum în planurile vizând atacarea Ucrainei”, afirmă cei de la Foreign Office.

O serie de foști oficiali din guvernul lui Ianukovici plănuiesc de mai multă vreme să revină la putere în Ucraina, după cum afirmă o persoană care a comunicat cu ei. Persoana a mai spus că ei sunt controlați îndeaproape de serviciile de securitate ruse.

„Rusia trebuie să detensioneze situația”

Regatul Unit a jucat un rol important în eforturile de a împiedica Rusia să-și trimită trupele în Ucraina, în ultimele zile, britanicii livrându-i țării mii de arme antitanc.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a spus că informațiile anunțate sâmbătă dovedesc amploarea eforturilor Kremlinului menite să subjuge Ucraina.

Rusia trebuie să detensioneze situația, să pună capăt campaniilor sale de agresiune și dezinformare și să opteze pentru calea diplomației”, a spus ea. „După cum au afirmat de mai multe ori atât Regatul Unit, cât și partenerii noștri, orice incursiune militară rusească în Ucraina ar fi o gravă greșeală de ordin strategic și ar implica un mare preț”.

Acuzațiile survin la două zile după ce Statele Unite au sancționat patru politicieni ucraineni proruși despre care au spus că erau implicaați direct în eforturile Kremlinului vizând destabilizarea Ucrainei.

Rusia le-a ordonat serviciilor sale de securitate să recruteze actuali și foști oficiali ai guvernului  ucrainean pentru a prelua guvernul Ucrainei și pentru a controla infrastructura de primă importanță a Ucrainei prin foorțe rusești de ocupație, se arată într-o declarație de joi a Biroului Trezoreriei SUA pentru Controlul Activelor Străine.