Rusia a reacţionat imediat, după un articol publicat de Financial Times, care analiza relaţia dintre Moscova şi Chişinău pe direcţia negocierilor pentru gaze naturale.
Kremlinul neagă presiuni politice în negocierile pentru noul acord privind furnizarea de gaze naturale
După ce articolul apărut în publicaţia britanică afirma că Gazprom ar fi cerut Republicii Moldova să-şi ajusteze relaţiile economice cu Uniunea Europeană pentru a primi un preţ mai bun la gaze, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a ieşit public şi a negat aceste informaţii, afirmând că nu există nicio politizare pe acest subiect şi toate negocierile sunt exclusiv comerciale.
“Nu există interese politice și nu pot exista, acestea sunt negocieri exclusiv comerciale. Avem o cerere, există o propunere comercială, avem o reducere propusă, și există și problema datoriei acumulate. Toate acestea sunt de natură comercială. Nu există politizare pe acest subiect și nu poate exista”, a declarat Dmitri Peskov.
Şi cei de la Gazprom au negat informaţiile din Financial Times şi au transmis: “Nu considerăm corect să comentăm acordurile Republicii Moldova cu alți furnizori”, notează agenţia TASS.
Ce scrie Financial Times despre presiunile Gazprom?
Publicaţia britanică susţinea că Gazprom a cerut Republicii Moldova să modifice acordul privind comerțul fără taxe vamale cu UE și să amâne adoptarea celui de-al treilea pachet energetic convenit cu Uniunea prin Acordul de Asocierea UE-Moldova semnat în iunie 2014. Acest document prevede liberalizarea pieței gazelor din Republica Moldova și accesul tuturor jucătorilor din domeniu.
Miercuri, 27 octombrie, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, s-a aflat la Sankt Petersburg pentru a negocia cu reprezentanţii Gazprom un nou contract de furnizare a gazelor naturale.
Ruşii inisistă pentru un contract pe termen lung, la preţurile actuale speculative de pe pieţele energetice. Mai mult, Gazprom doreşte şi achitarea, în următorii trei ani, a datoriei care ar fi ajuns la 709 milioane de dolari, cu tot cu penalităţi.
În prezent, contractul prelungit până la finalul lunii octombrie prevede un preţ extrem de mare: 790 de dolari/mia de metri cubi de gaze.
În fiecare an, Moldova importă în jur de 1 – 1,2 miliarde de metri cubi de gaze. Preţul mediu de import pentru ultimii zece ani, plătit de Republica Moldova, a fost de 270 de dolari/mia de metri cubi. În 2020 a plătit 150 de dolari, însă în 2021 preţul pentru mia de metri cubi a sărit la 560 de dolari.