Rusia a înăsprit constant cerinţele de ieşire, de când companiile occidentale au început să plece, la scurt timp după ce Moscova a început ceea ce ea numeşte o ”operaţie militară specială” în Ucraina, în februarie 2022.
Directorii de companii spun că navigarea printre reguli devine din ce în ce mai dificilă în Rusia.
Companiile străine au fost deja afectate de pierderi de peste 80 de miliarde de dolari din operaţiunile lor din Rusia, din cauza reducerilor de valoare şi a pierderii veniturilor, pe baza unei analize a Reuters a datelor şi declaraţiilor companiei.
Producătorul de bere olandez Heineken a declarat vineri că şi-a încheiat ieşirea din Rusia vânzând operaţiunile sale de acolo către grupul rus Arnest, pentru un euro simbolic.
De asemenea, Moscova a impus treptat obstacole suplimentare de ieşire.
Rusia cere și o contribuție de 10% la buget
Ameninţarea naţionalizării planează, de asemenea, în special după confiscarea în iulie a activelor ruseşti ale producătorului danez de bere Carlsberg şi ale producătorului francez de iaurt Danone.
Companiile încă în proces de negociere a ieşirilor includ grupul de telecomunicaţii Veon, grupul tehnologic listat la Nasdaq Yandex şi creditorul italian Intesa.
Moscova cere deja o reducere de 50% la toate tranzacţiile externe, după ce consultanţii selectaţi de guvernul rus au evaluat afacerea.
Rusia cere, de asemenea, o contribuţie la bugetul rus de cel puţin 10% din preţ.
Dar trei persoane familiarizate cu procesul de ieşire pentru companiile străine au spus că unele tranzacţii se confruntă cu cereri pentru reduceri suplimentare, înainte ca guvernul să dea undă verde.
Ministerul rus de Finanţe a declarat că nu forţează reducerea preţurilor finale de vânzare, dar poate ajusta evaluările în timpul procesului de vânzare.
”Preţul se poate schimba doar în cazul în care comisia evidenţiază evaluarea incorectă a valorii de piaţă a unei afaceri străine”, se spune într-un răspuns scris la întrebările Reuters.
Sursele au cerut anonimatul deoarece informaţia este confidenţială.