Rusia a pus în serviciu de luptă mai multe rachete nucleare! Șeful agenţiei spaţiale ruse Roskosmos a declarat vineri, 1 septembrie, că rachetele balistice intercontinentale Sarmat, cunoscute și sub numele de „Satan II”, au fost puse în serviciu de luptă.

Acestea pot transporta zece sau mai multe focoase nucleare, conform informațiilor publicate de Alarabiya News.

Rusia este pregătită să folosească toate mijloacele, inclusiv rachete nucleare

Amintim că Vladimir Putin a anunţat în iunie că rachetele Sarmat vor fi desfăşurate pentru serviciul de luptă „în curând”. Totodată, președintele rus a spus că Rusia este pregătită să folosească toate mijloacele. Anunțul a fost făcut de mai multe ori, de la începutul războiului din Ucraina.

Anunțul a vizat și rachete nucleare, iar Vladimir Putin a spus că acestea vor fi folosite de Rusia pentru a-şi apăra „integritatea teritorială”.

Liderul de la Kremlin a declarat anul trecut că plasează teritoriile confiscate în Ucraina sub umbrela nucleară a Moscovei. De asemenea, a mai spus că Rusia nu are nevoie să recurgă la utilizarea armelor nucleare.

Potrivit sursei menționate, „Sarmat” este un complex de rachete strategice cu o rachetă balistică intercontinentală cu propulsie lichidă din clasa grea. Greutatea unei astfel de rachete depășește 200 de tone. Sistemul este destinat să înlocuiască rachetele Voevoda aflate în momentul de față în serviciul forţelor ruse de rachete strategice.

Ce rachete folosește armata Ucrainei pentru a lovi în interiorul Rusiei?

În altă ordine de idei, Londra a spus că armata din Ucraina folosește SA-5 Gammon, care datează din epoca sovietică, are 7,5 tone şi 11 metri lungime şi a făcut parte din arsenalul Ucrainei de apărare aeriană înainte de a fi retrasă din uz. Se pare că acum este folosită ca rachetă balistică de atac la sol.

Ministerul britanic al Apărării susține că conducerea forţelor aerospaţiale ale Rusiei se află foarte probabil sub o presiune considerabilă pentru a îmbunătăţi apărarea aeriană deasupra zonelor vestice ale ţării.

„Este posibil ca presiunea să cadă în special asupra şefului Statului Major al Forţelor Aerospaţiale Ruse, generalul-colonel Viktor Afzalov, din moment ce comandantul-şef al Forţelor Aerospaţiale, generalul Serghei Surovikin, rămâne absent, fiind aparent reţinut în legătură cu revolta Grupului Wagner din iunie 2023”, au spus britanicii.