Un alt motiv pentru care SUA și NATO au fost acuzate de Rusia că au făcut situația sa pară mai rea decât în realitate, este evacuarea diplomaților de la ambasada americană din Ucraina. Acest act a fost demarat în ideea de a proteja diplomații de un eventual atac al Rusiei înmpotriva Ucrainei.
„Tensiunile sunt exacerbate de anunţurile şi acţiunile concrete ale Statelor Unite şi NATO„, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov despre desfăşurarea de noi forţe ale Alianţei în Europa de Est, înainte de a aprecia de asemenea ca „foarte mare” riscul unei ofensive a Kievului împotriva separatiştilor proruşi din Estul Ucrainei.
Probabilitatea unui conflict militar în Estul Ucrainei iniţiat de către partea ucraineană este mai mare ca niciodată, a subliniat el.
Cele două părţi se confruntă acolo din 2014 într-un conflict ce a făcut peste 13.000 de morţi.
Kievul, pregătit să atace
Peskov a explicat că Ucraina a desfăşurat un mare număr de trupe lângă graniţele regiunilor controlate de separatiştii proruşi, ceea ce – a spus el – arată că Kievul se pregăteşte să îi atace. Ucraina a negat în mod repetat acest lucru.
„Într-adevăr, autorităţile ucrainene concentrează un nivel considerabil de forţe şi mijloace la graniţa cu republicile” separatiste proruse, a declarat Peskov, considerând că această situaţie „sugerează pregătirea unor acţiuni ofensive” din partea Kievului.
„Toate acestea conduc la o situaţie în care tensiunile cresc”, a mai spus el, notând că „atmosfera agresivă” actuală din Europa este „o realitate”.
El a denunţat o „isterie” în Europa, după ce în ultimele săptămâni s-au înmulţit anunţurile despre o presupusă iminentă invazie rusească a Ucrainei.
Informaţiile venite din Occident sunt pline de „isterie” şi „minciuni”, a notat el.
NATO a anunţat mai devreme că plasează forţe în aşteptare şi întăreşte Europa de Est cu mai multe nave şi avioane de luptă ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la graniţele Ucrainei.
Acţiunea se adaugă mai multor semnale că Occidentul se pregăteşte pentru o mişcare agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei, deşi Moscova neagă orice plan de invadare.
Moscova neagă orice plan în acest sens, cerând în acelaşi timp garanţii pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO, încheierea lărgirii Alianţei şi desfăşurărilor ei militare în Europa de Est. Aceste revendicări sunt inacceptabile pentru occidentali, aminteşte AFP, citat de Agerpres.