Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că a doborât opt rachete ucrainene. Potrivit instituției de la Moscova, acestea se îndreptau către Crimeea.
Rusia a doborât opt rachete ucrainene
Moscova a anunțat luni că forțele ruse au reușit să intercepteze și să doboare opt rachete ucrainene care se îndreptau spre peninsula Crimeea, teritoriu anexat de Rusia în 2014. Acesta este în mod constant vizat de armata ucraineană.
Ministerul Apărării rus a confirmat că tentativa regimului de la Kiev de a ataca instalațiile din Crimeea cu opt rachete de croazieră Storm Shadow a fost dejucată. Oficialii ruși spun că toate rachetele au fost neutralizate.
„La 30 octombrie în jurul 13:00, după ora Moscovei, o tentativă a regimului de la Kiev de a ataca instalaţii din peninsula Crimeea cu opt rachete de croazieră Storm Shadow a fost dejucată”, a indicat Ministerul Apărării rus.
Anterior, Ucraina anunțase că a reușit să lovească cu succes un sistem de apărare antiaeriană rusesc în peninsula Crimeea. Asta s-a întâmplat în timpul nopții de duminică spre luni.
Au avut loc explozii la Sevastopol
Știri despre explozii au început să apară în Crimeea, mai ales în orașul Saki, unde se află o bază aeriană rusă. Trei explozii puternice au fost auzite în Sevastopol, unde se găsește baza Flotei ruse din Marea Neagră.
O alertă de raid aerian a fost declanșată la Sevastopol la ora locală 12:22 și a fost anulată în jurul orei 13:26. Mai mulți martori au raportat coloane de fum care se ridicau în anumite zone ale orașului-port.
Una dintre explozii a avut loc pe teritoriul șantierului naval din Sevastopol. Guvernatorul pro-rus al Crimeei, Mihail Razvojaiev, a confirmat că două ținte aeriene au fost doborâte deasupra orașului Sevastopol și că fragmente de rachete au căzut pe teritoriul unei școli.
Ucraina este folosită ca un „berbec” pentru a lovi Rusia
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că Occidentul folosește Ucraina ca pe un „berbec”. Scopul Occidentului este de a provoca o „înfrângere strategică” Rusiei.
Ministrul a repetat că expansiunea alianței militare occidentale NATO în Europa de Est a „forțat” Rusia să ia „contramăsuri”. Aceste contrmăsuri au fost luate pentru a-și asigura propria siguranță.
„Disprețuind drepturile legitime ale Rusiei de a-și asigura securitatea, Casa Albă a urmărit cu perseverență extinderea blocului NATO pe care îl controlează spre est”, a declarat Shoigu, potrivit comentariilor publicate de agenția de presă Tass, în timp ce se adresa luni Forumului Xiangshan de la Beijing.
El a mai spus că „Aceste măsuri agresive ne-au obligat să luăm contramăsuri”, scrie CNBC.com.