Vladimir Putin a promulgat legea privind impozitul pe veniturile excepționale
Legea, aprobată de parlament luna trecută, are ca scop strângerea a 300 de miliarde de ruble și reducerea presiunii asupra bugetului în contextul războiului din Ucraina.
Rata impozitului pe profit va fi de 10% din diferența dintre profitul mediu al firmelor pentru 2021-2022 și profitul lor pentru 2018-2019, transmite Reuters.
Firmele pot beneficia de o reducere de 50% dacă plătesc înainte de 30 noiembrie. Există și scutiri pentru o serie de sectoare, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru companiile de petrol, gaze și cărbune.
De altfel, potrivit sursei citate, Rusia și-a dublat obiectivul de cheltuieli pentru apărare în 2023, ajungând la peste 100 de miliarde de dolari, adică o treime din totalul cheltuielilor publice.
Rusia și-a dublat cheltuielile pentru apărare
Cifrele clarifică situația privind cheltuielile Rusiei pentru război, în contextul în care nu mai sunt publicate date privind cheltuielile bugetare specifice fiecărui sector. Ele arată că numai în prima jumătate a anului 2023, Rusia a cheltuit cu 12%, sau 600 de miliarde de ruble, mai mult pentru apărare decât cele 4.980 de miliarde de ruble (54 de miliarde de dolari) pe care și le propusese inițial pentru 2023.
Cheltuielile pentru apărare în primele șase luni din 2023 s-au ridicat la 5.590 de miliarde de ruble, 37,3% dintr-un total de 14.970 de miliarde de ruble cheltuite în această perioadă, se arată în document. Planul bugetar al Rusiei prevede 17,1% din totalul fondurilor cheltuite pentru „Apărarea națională”.
Guvernul și ministerul de finanțe al Rusiei nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la aceste cifre.
Creșterea costurilor de război sprijină redresarea economică modestă a Rusiei în acest an prin creșterea producției industriale, dar a împins deja finanțele bugetare la un deficit de aproximativ 28 de miliarde de dolari – o cifră agravată de scăderea veniturilor din exporturi.
Cheltuielile mai mari pentru apărare, pe măsură ce Moscova continuă ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina, ar putea mări și mai mult deficitul, în timp ce creșterea producției ar putea canibaliza alte sectoare și ar putea îndepărta investițiile private.
Calculele Reuters bazate pe document au arătat că Rusia a cheltuit 19,2% pentru apărare în primele șase luni din toate cheltuielile bugetare planificate inițial pentru 2023 în ansamblu.
Ultimele date de la Moscova sunt din ianuarie și februarie
Ultimele date publice disponibile au arătat că Moscova a cheltuit 2.000 de miliarde de ruble pentru armată în ianuarie și februarie. În prima jumătate a acestui an, cheltuielile bugetare au fost cu 2.440 de miliarde de ruble mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2022. Pe baza documentului, 97,1% din această sumă suplimentară a fost direcționată către sectorul apărării.
Documentul a furnizat o nouă estimare pentru cheltuielile anuale pentru apărare de 9.700 de miliarde de ruble, o treime din obiectivul total de cheltuieli de 29.050 de miliarde de ruble, ceea ce ar fi cea mai mare cotă din cel puțin ultimul deceniu.
Între 2011 și 2022, Rusia a cheltuit minimum 13,9% și maximum 23% din bugetul său pentru apărare.
Rusia a cheltuit deja 57,4% din noul său buget anual pentru apărare, se mai arată în document.