Rusia răspunde amenințărilor. Franța și Germania, acuzate de tentative de şantaj

În contextul în care Franța și Germania au denunţat o „implicare şi o responsabilitate” a Rusiei în otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, diplomația rusă a criticat acuzațiile „innaceptabile” ale celor două țări.

„În loc să coopereze în mod corespunzător cu Federaţia Rusă pentru a clarifica circumstanţele a ceea ce s-a întâmplat cu acest blogger, guvernele german şi francez au trecut la ameninţări şi tentative de şantaj la adresa noastră”, a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat, conform agerpres.ro

Germania şi Franţa susțin că vor propune măsuri concrete împotriva Rusiei

Germania şi Franţa au denunţat miercuri o „implicare şi responsabilitate” rusă în otrăvirea cu Noviciok a opozantului Aleksei Navalnîi, atenţionând că ele vor propune măsuri concrete împotriva Rusiei, potrivit unui comunicat comun al miniştrilor de externe ai celor două ţări.

Avertismentul miniştrilor de externe german Heiko Maas şi francez Jean-Yves Le Drian, într-un comunicat comun, intervine după confirmarea de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a faptului că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok, substanţă concepută de specialişti sovietici în scopuri militare.

S-a aflat cu ce a fost otrăvit Aleksei Navalnîi

Potrivit Afp, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat marţi că în organismul dizidentului rus Aleksei Navalnîi s-a găsit o substanţă de tip Noviciok, informează agerpres.

Anunțul oficial vine la ceva timp după ce laboratoare de specialitate din Germania, Franţa şi Suedia stabiliseră deja că principalul opozant al Kremlinului a fost victima unei otrăviri cu agent neurotoxic de genul celor produşi de cercetătorii militari din fosta Uniune Sovietică.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizat la Berlin după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion, în Siberia, în 20 august. El a fost externat în 23 septembrie şi intenţionează să se refacă în Germania. Moscova a respins ipoteza otrăvirii cu Noviciok.

Pentru a afla adevărul, Germania a solicitat oficial asistenţă tehnică din partea OIAC, conform prerogativelor statelor membre în cazul în care consideră că a avut loc un incident în care sunt implicate arme chimice. OIAC a confirmat că probele de sânge şi urină prelevate de la Navalnîi conţineau un inhibitor de colinesterază, similar cu două substanţe chimice de tip Noviciok, interzise de organizaţie în 2019.