Ministrul susține că acțiuni celor din occident distrug sistemul de securitate mondial, ducând astfel la luare de contramăsuri adecvate. „Acțiunile colegilor noștri occidentali distrug sistemul de securitate mondial și ne obligă să luăm contramăsuri adecvate”, a spus Șoigu, citat de agenția de știri Interfax.
În același timp, ministrul rus al Apărării spune că 20 de unități militare vor fi desfășurate la granița de vest a Rusiei.
„Aproximativ 20 de formațiuni și unități militare vor fi desfășurate în districtul militar de vest până la sfârșitul anului”, susține Serghei Șoigu, potrivit Reuters.
Totodată, Şoigu a ținut să precizeze faptul măsurile organizatorice luate de Rusia „sunt sincronizate cu furnizarea de armament şi tehnică modernă”. Mai exact, în 2021 era deja planificată furnizarea a aproximativ 2.000 de echipamente noi.
„În acest an, este planificată furnizarea a aproximativ 2.000 de echipamente noi trupelor acestui district” militar, a spus ministrul rus al apărării.
Joe Biden și recomandările sale pentru Vladimir Putin
De menționat este faptul că, precizările oficialului rus vin în contextul summitului Biden-Putin din 16 iunie, de la Geneva. În același timp, comentariile au venit la o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că îl va presa pe președintele rus Vladimir Putin să respecte drepturile omului.
În acest context, ministrul susține că SUA trebuie să ia în calcul că anumite semnale din partea Rusiei ar putea fi destul de incomode.
„Americanii trebuie să presupună că o serie de semnale de la Moscova vor fi incomode pentru ei, inclusiv în zilele următoare”, a declarat Sergei Ryabkov, viceministrul de externe al Rusiei.
Amintim faptul că luna trecută Serghei Șoigu spunea că acțiunile întreprinse de Statele Unite și NATO în Europa „au contribuit la amenințarea militară crescută” pe continent. El adăuga atunci că Rusia va face tot ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea frontierelor.
„Intenționăm să facem tot ce e necesar pentru a asigura securitatea frontierelor noastre”, spunea ministrul rus al Apărării.
Precizările lui Mircea Geoană
De cealaltă parte, luni, secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană anunța că NATO este capabilă şi pregătită să îşi apere toţi aliaţii, la nevoie.
Precizările sale vin în contextul în care în România are loc exerciţiul NATO Steadfast Defender 21. Adjunctul secretarului general al NATO a subliniat că acest exerciţiu este „plănuit de mult timp, nu e direcţionat împotriva nimănui şi este strict defensiv”.
În același timp, el a mai subliniat faptul că „nu este doar un exemplu al forţei NATO, ci şi al transparenţei”.
Trebuie menționat și faptul că desfășurarea de trupe rusești din apropierea graniței cu Ucraina și din Crimeea ocupată de la mijlocul lui aprilie a generat tensiuni mari, în special în Kiev.
Ucraina s-a temut de o posibilă escaladare a conflictului din estul țării sau de o invazie rusească în sprijinul separatiștilor pro-ruși din regiune.
La acel moment, secretarul general al NATO spunea că Rusia trebuie să se oprească, reducând rapid numărul militarilor de la graniță.
„Rusia trebuie să pună capăt acestei consolidări militare în interioriul și în jurul Ucrainei, să renunțe la provocări și să reducă imediat numărul de militari”, spune acesta.