Se schimbă harta Europei? Un aliat al lui Vladimir Putin a venit cu un scenariu crunt pentru Europa. Despre ce este vorba?
Anunțul crunt făcut de aliatul lui Putin
Un nou avertisment a venit din partea unui apropiat al președintelui Vladimir Putin. Acesta este de părere că statele baltice, care sunt deja membre ale NATO, ar putea fi cucerite de Rusia. El a dat ca timp, estimativ, 15 minute.
Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei emisiuni de propagandă conduse de Vladimir Solovyov. De asemenea, ele au provocat îngrijorări cu privire la intențiile Rusiei în regiune.
Fondatoarea grupului de supraveghere Russian Media Monitor, Julia Davis, a publicat pe contul de X (fost Twitter) un clip cu emisiunea pro-Kremlin. În aceasta, Solovyov și invitații săi sărbătoreau extinderea presupusă a „imperiului” rusesc.
Expresiile de uimire față de occidentalii „proști” și considerațiile asupra forței Rusiei moderne au stârnit atenția observatorilor internaționali.
Țările baltice care ar cădea în mâinile Rusiei
Stanislav Krapivnik, un analist ruso-american de afaceri militare care a dezertat în Rusia în anii ’90, a făcut o declarație provocatoare în emisiunea respectivă. El a servit în armata americană.
El a sugerat că statele baltice, Estonia, Letonia și Lituania, vor fi următoarele ținte ale Rusie.
Mai mult, el a adăugat că ele ar putea cădea în doar 15 minute.
Krapivnik a subliniat că „imperiul rusesc crește din nou”. De asemenea, spune că țările baltice vor fi următoarele pe lista de expansiune a Rusiei.
„Vrem lumea. De preferință, pe toată. Și acolo ne îndreptăm. În acest moment, imperiul rusesc crește din nou. Noi ne întoarcem.
Țările baltice vor fi următoarele. Ei spun că sunt pregătiți pentru un război cu Rusia. Cât timp va dura asta? Cam 15 minute”, a declarat Krapivnik în timpul emisiunii.
Reacția statelor baltice
Deși Estonia, Letonia și Lituania au aderat la NATO în 2004 și au devenit puncte de atracție pentru consolidarea alianței împotriva amenințărilor rusești, avertismentul lui Krapivnik a stârnit îngrijorări.
Cu toate acestea, Articolul 5 din tratatul NATO prevede că un atac asupra unei țări membre este considerat un atac asupra tuturor statelor membre. Astfel, ar avea loc o reacție militară colectivă.
Avertismentul despre posibila cucerire rapidă a statelor baltice de către Rusia și reacția acestuia la emisiunea pro-Kremlin subliniază tensiunile crescânde în regiune.
În ciuda declarațiilor provocatoare, mecanismele de apărare ale NATO rămân în vigoare, iar un conflict ar implica consecințe mai largi decât cele sugerate.