Rusia și Occidentul încearcă să divizeze oamenii din Europa
Csaba Asztalos, liderul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a vorbit despre intensificarea polarizării în societatea românească, manifestată printr-un crescendo al discursului urii.
Președintele CNCD și-a exprimat îngrijorarea față de adoptarea unor discursuri inspirate din argumentele Kremlinului de către anumite figuri politice, în special cele legate de migrație sau minoritățile sexuale. A avertizat asupra posibilității reiterării momentului istoric în care partidele extremiste au preluat controlul.
Csaba Asztalos a subliniat importanța ca liderii să fie mai hotărâți în condamnarea și găsirea soluțiilor pentru contracararea mesajelor extremiste și xenofobe. Potrivit spuselor sale, suntem într-un context nefavorabil al istoriei, comparabil cu perioada căderii comunismului în Europa de Est, caracterizat printr-o formă de regres.
Conform lui, există elemente de război hibrid pe care Rusia le desfășoară împotriva Occidentului, iar în domeniul drepturilor omului lansează subiecte menite să divizeze societățile din Europa de Vest. Se poate spune că acestea reprezintă ținta pe care Rusia o are în vedere.
Referindu-se la discursul privind minoritățile sexuale, Csaba Asztalos a spus că este utilizat constant pentru a polariza și a promova ura și discriminarea, având scopul de a destabiliza populația. În opinia sa, referendumul din 2018 a contribuit la o formă de polarizare.
Statul român nu este transparent și nu explică deciziile adoptate
Românii cad pradă războiului hibrid dus de Rusia, crede şeful CNCD, mai ales pe subiecte legate de Covid-19 și teoriile conspirației. Potrivit spuselor sale, statul nu este transparent și nu explică deciziile adoptate, lăsând loc pentru speculații pe diverse teme.
„Cu siguranță (românii cad pradă – n.r.) pe anumite subiecte, cum au fost cele legate de Covid, spre exemplu, sau cele legate de teoriile conspirației. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că statul nu este transparent și nu explică românilor ce decizii adoptă.
Există loc de speculații pe foarte multe subiecte: de la dispariția cash-ului, până la Covid și până la implantarea de cipuri. Toate aceste elemente sunt parte din demersul unora de a destabiliza sau de a crea polarizări în societate”, a afirmat Csaba Asztalos.
Totuşi, până acum România a rezistat şi va ști să gestioneze și în continuare situaţia, adaugă el.
Csaba Asztalos susține ferm că există oameni politici care preiau conștient sau inconștient aceste mesaje, considerându-le elemente ale războiului hibrid.
Ba mai mult, există studii în acest sens, iar multe declarații se aliniază la un discurs provenit din Est sau de orientare suveranistă, din zona iliberală.
„E o încercare, un test al democrațiilor, nu doar în Europa, e un test peste tot în lume. Este o încercare. Rămâne să vedem cum se reinventează societatea democratică în urma acestor provocări, care au cauză foarte multe subiecte legitime.
Printre ele putem găsi migrația, inflația, criza energetică, războaiele. Toate aceste subiecte îngrijorează societățile respective și problema este că liderii nu au reușit să dea un răspuns potrivit”, a declarat, marți, Csaba Asztalos în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.