Rusia, reacție după decizia lui Joe Biden: „Este o participare la un război împotriva noastră”

arme nucleare, rachete nucleare

SURSA FOTO: Dreamstime

Mai mulți oficiali de rang înalt din Rusia au reacționat ferm vineri la sugestia unui oficial american conform căreia președintele Joe Biden ar fi aprobat atacuri ale Ucrainei în apropierea orașului Harkov. În timp ce Moscova a amenințat cu o ripostă asimetrică și a avertizat asupra unui posibil război total, armata rusă susține că a obținut noi victorii pe front.

Reacții dure din partea Rusiei după decizia lui Joe Biden

Mai mulți oficiali ruși de rang înalt au exprimat reacții ferm contestate vineri, în urma sugestiei unui oficial american joi că președintele american Joe Biden ar fi dat undă verde Ucrainei pentru a efectua atacuri asupra unor ținte în apropierea orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, sub anumite condiții. Agenția de presă Agerpres relatează că, în același timp, armata rusă afirmă că a obținut noi victorii pe front.

Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare a Dumei de Stat, a declarat că Rusia va reacționa în mod asimetric la eventualele atacuri ucrainene asupra teritoriului său cu arme furnizate de Statele Unite. Kartapolov, citat de agenția de presă RIA și citat în raportul Reuters, a adăugat că decizia lui Biden de a permite lovituri limitate în interiorul Rusiei cu arme americane nu va influența operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a afirmat vineri că Rusia nu a exagerat când a menționat posibilitatea folosirii armelor nucleare tactice împotriva Ucrainei și că conflictul cu Occidentul ar putea escalada într-un război total. Într-o declarație pe canalul său oficial de Telegram, Medvedev a subliniat că situația actuală arată o escaladare constantă a conflictului și că nimeni nu poate exclude o escaladare până la etapa finală.

„Actualul conflict militar cu Occidentul se dezvoltă conform celui mai rău scenariu posibil. Există o escaladare constantă când vine vorba de puterea de foc a armelor NATO utilizate. Prin urmare, nimeni astăzi nu poate exclude tranziţia conflictului la stadiul său final”, a transmis el.

Avertismentele Rusiei și progresele militare în Ucraina

Medvedev a acuzat Occidentul că agravează constant conflictul prin utilizarea armelor NATO și a avertizat că Rusia va distruge orice personal militar și armament occidental în Ucraina sau dincolo de granițele acesteia, dacă sunt implicate în atacuri asupra Rusiei. El a avertizat că utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei ar putea fi un motiv de război cu NATO, declarând că toate aceste arme utilizate de Ucraina sunt considerate a fi controlate de personal NATO și că aceste acțiuni ar putea fi considerate ca fiind un casus belli.

„Rusia consideră că toate armele cu rază lungă de acţiune utilizate de Ucraina sunt deja controlate direct de militari din ţările NATO. Aceasta nu este asistenţă militară, este o participare la un război împotriva noastră”. Şi astfel de acţiuni ar putea deveni un casus belli”, a declarat Medvedev.

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat vineri că forțele armate ruse au cucerit 880 km2 din Ucraina începând cu începutul anului, fără a obține însă un progres real în această etapă. Belousov a spus că forțele ruse au înregistrat progrese tactice în toate direcțiile și au ocupat 28 de localități în luna mai. Armata ucraineană, cu probleme de aprovizionare cu muniție și efective reduse, se confruntă cu o nouă ofensivă rusă la periferia Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.