„Veniturile non-energetice ale Rusiei sunt în creștere, așa cum era planificat, cu potențialul unui mic excedent până la sfârșitul anului, dar există o problemă cu veniturile din energie”, a afirmat, recent, ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, într-o conferință video cu președintele Vladimir Putin, a informat Financial Times.

Siluanov a dat vina pe „toate aceste reduceri” care au provocat o scădere de 50% a veniturilor din energie în primul trimestru al anului 2023, potrivit Businessinsider.

De când a invadat Ucraina, Rusia a fost lovită de sancțiuni dure și de boicoturi care au afectat comerțul-cheie cu energie al Rusiei. O coaliție condusă de statele G7 a impus plafonarea la 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, care cântărește foarte mult  în cuferele energetice ale țării.

Veniturile energetice ale Rusiei s-au situat la 27 de miliarde de dolari

Între ianuarie și aprilie, veniturile energetice ale Rusiei s-au situat la 2,2 trilioane de ruble (27 de miliarde de dolari), adică jumătate din veniturile anului precedent, a raportat FT, citând date date ale ministerului rus de Finanțe.

În ciuda restricțiilor comerciale, în aprile, exporturile de țiței ale Rusiei au atins 8,3 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel de la invazia Ucrainei, a declarat Agenția Internațională pentru Energie într-un raport de piață publicat zilele trecute.

Rusia a exportat, în 2022, în medie, 7,7 milioane de barili de țiței în fiecare zi. „Rusia pare să aibă puține probleme în a găsi cumpărători dispuși pentru produsele petroliere”, spune AIE în raportul său.

Clienții dornici de petrol rusesc – China și India

Clienții dornici de petrol rusesc includ China și India, care acum reprezintă aproximativ 90% din achizițiile rusești de petrol, a precizat firma de analiză a mărfurilor Kpler.

De asemenea, Rusia a luat măsuri active pentru a evita sancțiunile occidentale, inclusiv schimbarea utilizării yuanului chinez pentru plăți și operarea unei flote de „nave fantomă” fără semnale de urmărire. Chiar și așa, cumpărătorii de petrol rusesc, inclusiv țările cu mari dificultăți economice, precum Pakistan și Sri Lanka, caută adesea reduceri mari. Clienții chinezi și cei din India vor, de asemenea, reduceri uriașe pentru achizițiile de petrol rusești.

Reducerea a afectat veniturile Rusiei din exporturile de petrol

Petrolul rusesc, Ural, se tranzacționează cu o reducere de aproximativ 20 de dolari pe baril. Reducerea a afectat veniturile Rusiei din exporturile de petrol, care au ajuns la 1,7 miliarde de dolari în aprilie – o scădere cu 27% față de un an în urmă, conform AIE. Totuși, președintele Vladimir Putin a numit situația pieței țării ca fiind „stabilă”.

Uniunea Europeană, țările din  G7 și Australia au convenit anul trecut să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns cele 27 de state UE.

În plus, Bruxelles-ul a interzis și țițeiul rusesc transportat pe mare. Prin această plafonare, Bruxelles-ul a interzis companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă, de exemplu transportatori și asiguratori, să-şi ofere serviciile, dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a decis amendarea companiilor cu cel puțin 5% din cifra de afaceri mondială dacă acestea încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei.