Rusia reduce fluxul de gaze către Europa prin Ucraina. Bulgaria va ajuta Moldova cu gaz
Gazprom a anunțat că va reduce livrările de gaze către Europa prin Ucraina la 37,2 milioane de metri cubi marți, comparativ cu 42,4 milioane de metri cubi luni. Se preconizează că fluxurile vor scădea la zero începând cu 1 ianuarie, după expirarea acordului de tranzit semnat pe cinci ani. Aceasta marchează o pierdere semnificativă a influenței Moscovei asupra pieței europene de gaze, având în vedere că Ucraina a refuzat să renegocieze un nou acord din cauza războiului.
Întreruperea livrărilor prin Ucraina va afecta grav Moldova, iar dintre statele Uniunii Europene, Slovacia va resimți cel mai mult impactul. Ungaria va continua să primească gaze rusești prin conducta TurkStream de pe fundul Mării Negre, în ciuda intenției de a menține și ruta ucraineană.
Ucraina va pierde aproximativ 800 de milioane de dolari anual în taxe din tranzitul gazelor, iar Gazprom va suferi o pierdere de aproape 5 miliarde de dolari din vânzările către Europa. Războiul din Ucraina a subminat aproape complet monopolul Rusiei pe piața europeană, iar Gazprom a înregistrat pierderi de 7 miliarde de dolari în 2023, prima sa pierdere anuală din 1999, în fața unor rivali precum Norvegia, Statele Unite și Qatar. Acest lucru a fost posibil după ce Uniunea Europeană și-a redus dependența de gazul rusesc.
Bulgaria este pregătită să ajute Moldova cu gaz
Bulgaria este pregătită să ajute Moldova în cazul în care Rusia oprește livrările de gaze la 1 ianuarie. Ministrul energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a declarat că țara sa este gata să ofere asistență prin furnizarea de gaz natural lichefiat și prin intermediul furnizorului public Bulgargas. Malinov a menționat și faptul că o derogare pentru plățile de tranzit prin Turkish Stream este valabilă până pe 20 martie 2025, în ciuda sancțiunilor internaționale impuse Gazprombank.
Republica Moldova are în vedere o posibilă naţionalizare a Moldovagaz. În cadrul ședinței de guvern de luni, premierul Recean i-a solicitat ministrului Justiției să întocmească modificările legislative necesare pentru a permite naționalizarea Moldovagaz.
„Ar trebui să acţionăm în sectoare strategice. Apropo, aceste facilităţi ne-au fost luate odată (…) şi ar trebui să le readucem în proprietatea statului”, a declarat Recean, referindu-se la structura acţionariatului atunci când compania a fost înfiinţată, în 2013.
Pe lângă participația de 50% deținută de Gazprom, regiunea separatistă pro-rusă Transnistria deține 13% din acțiunile Moldovagaz, în timp ce Guvernul Moldovei deține 35,6%.
Oricare naționalizare ar necesita aprobarea Parlamentului, unde partidul aflat la guvernare dispune, teoretic, de majoritate.