Rusia neaga ca reducerea livrarilor de petrol catre rafinaria ceha Unipetrol ar fi de natura geopolitica, in contextul in care guvernul de la Praga tocmai si-a exprimat acordul cu privire la plasarea scutului anti-racheta pe teritoriul sau. Desi comunicatele oficiale blameaza „probleme tehnice”, diplomatii rusi de la Praga nu au afirmat deschis pana acum cand vor fi reluate furnizarile de petrol la intreaga capacitate, conform contractului.
Presa ceha a pus in balanta faptul ca imediat dupa semnarea acordului intre Praga si Washington, ministrul de Externe rus a anuntat ca Rusia va penaliza acest act al Cehiei, fara sa precizeze insa sub ce forma. In urmatoarea zi, volumul petrolului venit prin conducta Drujba (in traducere a „prieteniei”) a fost redus.
Oficialii cehi au fost rezervati in declaratii si nu au acuzat Kremlinul ca isi foloseste forta energetica pentru a-i penaliza. Purtatorul de cuvant al Ministerului Indistriei si Comertului din Cehia, Tomas Bartovsky a declarat ca „Rusia spune ca reducerea furnizarii nu are un suport politic. Partea rusa sustine ca au fost probleme de ordin tehnic legate de restructurarea companiilor inmplicate in afacerile cu titei.
Transeft, compania rusa de transport hidrocarburi spune ca totul tine de domeniul economic, „nimic din ce se intampla nu are de-a face cu politicul”. Mai mult, Mihail Barkov, vicepresedintele companiei a tinut sa precizeze: „chestiunea este pur comerciala”, sub pretextul ca doua companii rusesti au redus cantitaile deoarece si-au dat seama ca pot sa rafineze titei in Rusia la preturi mai mici.
Potrivit contractului, partea rusa trebuie sa avertizeze din timp cand situatia impune reducerea cantitatilor livrate. Potrivit lui Ferran Tarradelas Espuny, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Energie Andrius Piebalgs, de aceasta data sistemul de avertizare nu a fost folosit deoarece din importurile de petrol ale Cehiei doar 15% sunt din Rusia, iar din stocuri se pot acoperi 95 zile. Diferenta dintre Romania si Cehia este ca, in primii ani dupa 1990, Cehia a inceput sa-si diversifice furnizorii de petrol si gaze. In plus, are un acord cu Germania conform caruia, in cazul unor lipsuri poate sa curga petrol mai mult prin conducta Ingolstadt dintre cele doua tari.
Rusia nu este la prima oprire pe care o justifica tehnic. Acum trei ani, a fost sistat transportul de petrol spre o rafinarie din Lituania. Motivul a fost ca o conducta s-a spart si o sa dureze cateva luni pana se va repara. Livrarile de petrol nu au fost reluata nici in ziua de azi. Cu cateva zile inainte, compania poloneza PKN Orlen (un fel de Petrom polonez) a cumparat rafinaria respectiva, pe care o doreau si rusii.
Sursa: International Herald Tribune