Rusia a declarat că nu va lua în considerare propunerea Ucrainei de a schimba teritorii, reafirmându-și poziția fermă privind integritatea frontierelor sale.

Într-o declarație oficială, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că această variantă este exclusă. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina ar putea fi dispusă să negocieze, dacă Statele Unite ar media un acord de pace.

Zelenski sugerează un schimb de teritorii pentru a obține pacea

Într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian, Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina este deschisă negocierilor și ar putea propune Rusiei un schimb de teritorii.

Planul său vizează returnarea unor sate din regiunea Kursk, cucerite de Ucraina în urma unei operațiuni militare surpriză din august anul trecut. În schimb, Kievul ar solicita ca Rusia să renunțe la unele dintre regiunile ucrainene aflate sub ocupația sa.

„Vom schimba un teritoriu cu altul”, a declarat președintele ucrainean.

Totodată, acesta a menționat că nu a stabilit ce zone ar putea fi revendicate de Ucraina, subliniind că toate regiunile sunt importante.

„Nu ştiu, vom vedea. Dar toate teritoriile noastre sunt importante, nu există nicio prioritate”, a adăugat Zelenski.

Kremlinul refuză categoric propunerea Ucrainei

Moscova a reacționat imediat la această sugestie, reafirmând că nu va lua în calcul un astfel de scenariu. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că poziția Rusiei rămâne neschimbată și că astfel de negocieri nu vor avea loc niciodată.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov (SURSA FOTO: Dreamstime)

„Acest lucru este imposibil”, a declarat Peskov, subliniind că Rusia nu a negociat și nu va negocia niciodată asupra frontierelor sale.

În plus, oficialul rus a reiterat faptul că președintele Vladimir Putin a promis expulzarea trupelor ucrainene din zona Kursk.

„Unitățile ucrainene vor fi expulzate de pe acest teritoriu. Toți cei care nu sunt distruși vor fi alungați”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Situația de pe front: cine controlează ce teritorii?

În prezent, Rusia controlează aproape 20% din teritoriul Ucrainei, însumând peste 112.000 de kilometri pătrați, o suprafață comparabilă cu teritoriul Bulgariei.

De cealaltă parte, Ucraina deține aproximativ 450 de kilometri pătrați din regiunea Kursk, o zonă mult mai mică, dar strategic importantă.

Forțele ruse au avansat rapid în Ucraina, înregistrând cele mai mari câștiguri teritoriale din 2022 până în prezent.

Totuși, aceste avansuri au fost obținute cu prețul unor pierderi semnificative de trupe și echipamente, conform estimărilor experților militari.

Planurile Statelor Unite pentru medierea conflictului

În timp ce Rusia și Ucraina își mențin pozițiile ferme, administrația americană încearcă să intervină pentru a facilita negocierile.

Keith Kellogg, consilier al fostului președinte Donald Trump și reprezentant special pentru pacea în Ucraina, a anunțat un plan ambițios de a pune capăt conflictului în termen de 100 de zile de la preluarea noului mandat prezidențial.

Pe 20 februarie, Kellogg urmează să viziteze Ucraina, după Conferința de Securitate de la München, pentru a discuta despre posibile soluții de încetare a ostilităților. Rămâne de văzut dacă eforturile diplomatice vor reuși să determine Rusia și Ucraina să accepte o formulă de pace negociată.