Viaceslav Volodin: Nu avem de ce să plătim pentru ceva la care nu participăm

Viaceslav Volodin a afirmat că Rusia nu va mai achita contribuțiile la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Nu avem de ce să plătim pentru ceva la care nu participăm. Şi dacă nici anul acesta nu ne lasă să lucrăm, vom cere să ni se restituie contribuţiile transferate anterior”, a scris Volodin pe pagina web a Dumei de Stat.

Rusia acuză OSCE de partizanat în favoarea Ucrainei

Această decizie de suspendare a plăţii contribuţiei a fost luată de Consiliul Dumei, care a acuzat boicotarea activităţii Rusiei la Adunarea Parlamentară a OSCE.

Moscova a acuzat această organizaţie internaţională şi altele de partizanat în favoarea Ucrainei şi Occidentului în conflictul militar declanşat anul trecut în februarie de Rusia.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei în martie 2022, fiind amenințată cu excluderea. Și în acest caz, Rusia a încetat de asemenea plata contribuţiilor sale.

O ipotetică arestare a liderului de la Kremlin ar echivala cu o „declaraţie de război”

Viaceslav Volodin a mai precizat luni că Duma de Stat pregăteşte amendamente legislative pentru interzicerea activităţilor Curţii Penale Internaţionale (CPI), care luna trecută a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin. Moscova a avertizat apoi că o ipotetică arestare a liderului de la Kremlin ar echivala cu o „declaraţie de război”.

Curtea Penală Internațională i-a acuzat pe Vladimir Putin și pe oficialul rus Maria Lvova-Belova de deportare forțată a copiilor ucraineni în Rusia, astfel de fapte reprezentând crime de război. Pe numele celor doi au fost emise și mandate de arestare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat despre decizia Curții Penale Internaționale (CPI) că este o „decizie istorică, de la care va începe responsabilitatea istorică”.

Vladimir Putin a semnat, în luna mai a anului trecut, un decret prezidențial care prevedea accelerarea procesului prin care ucrainenii puteau dobândi cetățenia rusă, iar de atunci Rusia a recunoscut că a „transferat” 2.000 de copii.

Președintele Vladimir Putin este doar al treilea președinte în funcție căruia i s-a emis un mandat de arestare de către CPI, după Omar al-Bashir din Sudan și Muammar Gaddafi din Libia.

„Acest lucru îl face pe Putin un paria. Dacă el călătorește, riscă să fie arestat. Acest lucru nu dispare niciodată. Rusia nu poate obține scutirea de sancțiuni fără respectarea mandatelor”, a declarat Stephen Rapp, fost ambasador general al SUA pentru crime de război.