Moscova nu dă înapoi, după decizia de a se retrage din tratatul New START, privind arsenalele nucleare.

Rusia cere SUA să țină cont de poziția și dorințele sale, pentru a renegocia revenirea în New START

Reamintim că, săptămâna trecută, Vladimir Putin a decis oficial retragerea Rusiei din tratatul New START, tratat ce prevede reducerea armelor nucleare strategice. Totodată, liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că se implică în mod direct în încercări de atacare a bazelor aeriene strategice de pe teritoriul Federației Ruse.

Acum, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a reafirmat poziția fermă a Rusiei în acest caz, afirmând că Moscova nu va relua participarea la acest tratat până când Statele Unite nu vor ține cont și nu vor asculta poziția Rusiei.

„Atitudinea Occidentului în mod colectiv”, condus de SUA, trebuie să se schimbe față de Rusia, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, potrivit cotidianului rus Izvestia.

„Securitatea unei ţări nu poate fi asigurată în detrimentul securităţii alteia”, a adăugat Dmitri Peskov.

Poziția Kremlinului față de NATO și față de planul de pace propus de China

Ȋn plus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a lansat un atac și la adresa NATO, afirmând că Alianța, prin înarmarea Ucrainei, „acţionează ca un bloc unic, nemaiacţionând ca oponenţii noştri condiţionali, ci ca inamici”.

Dmitri Peskov a comentat și pe marginea planului de pace în 12 puncte propus de către Beijing pentru rezolvarea conflictului ruso-ucrainean. Vocea Chinei ar trebui să fi auzită, însă, în acest caz, nuanţele sunt foarte importante importante, afirmă purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

„Orice încercare de a formula teze pentru a ajunge la o soluţionare paşnică a problemei este binevenită, dar, desigur, nuanţele sunt importante”, a declarat Dmitri Peskov în interviul acordat Izvestia.

Care sunt soluțiile propuse de China pentru încetarea războiului

1.Respectarea suveranității tuturor țărilor.

2.Abandonarea mentalităților din timpul Război Rece.

3.Încetarea focului.

4.Începerea discuțiilor de pace.

5.Rezolvarea crizei umanitare.

6.Protejarea civililor și a prizonierilor de război.

7.Menținerea centralelor nucleare în siguranță.

8.Reducerea riscurilor strategice și a amenințărilor nucleare.

9.Facilitarea exportului de grâne.

10.Încetarea sancțiunilor unilaterale.

11.Menținerea stabilă a lanțurilor de aprovizionare.

12.Promovarea reconstrucției post-război.

„Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi. (…) Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv”, a fost reacția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, din urmă cu câteva zile.