Ministrul de Externe din Rusia a transmis că Moscova nu va accepta încetarea focului pe front, în cazul unor negocieri. Mai mult, Serghei Lavrov a declarat că „nu se poate avea încredere în autoritățile ucrainene”.

Ministrul din Rusia spune că situația de pe teren s-a schimbat semnificativ

Lavrov a subliniat că nu vor anunța „nicio pauză în luptă pe durata discuțiilor”.

„Am spus că suntem pregătiți pentru discuții, dar spre deosebire de povestea de la Istanbul, nu vom anunța nicio pauză în luptă pe durata discuțiilor. Procesul trebuie să continue”, a declarat Serghei Lavrov, conform TASS.

De asemenea, el a subliniat și că Moscova nu poate avea încredere în președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„În primul rând, el și-a interzis să negocieze. În al doilea rând, nu se poate avea încredere în ei”, a mai spus Lavrov.

În opinia ministrului de la Moscova, situația de pe teren s-a schimbat semnificativ, iar „aceste realități trebuie luate în considerare”.

Serghei Lavrov a transmis apoi un nou mesaj cu privire la pământurile ocupate.

„Aceste realități trebuie luate în considerare. Când spun realități, mă refer nu numai la linia de angajare și la pozițiile militare, ci și la amendamentele la Constituția noastră care privesc cele patru noi regiuni ale noastre, care sunt pământurile noastre primordiale. Să fie clar pentru toată lumea”, a adăugat el.

În opinia ministrului rus, susținătorii Ucrainei „nu sunt pregătiți să caute eventuale compromisuri”.

„Este clar că ei nu înțeleg. Nici nu sunt pregătiți să caute eventuale compromisuri. Este doar formula Zelenski pentru ei, fără alternative”, a conchis Lavrov.

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov / SURSA FOTO: Dreamstime

Ucraina a transmis că nu este dispusă să cedeze teritorii

Amintim că Ucraina a transmis în mai multe rânduri că nu este dispusă să cedeze teritorii în schimbul păcii.  La sfârşitul anului 2022, Zelenski a enunţat o „formulă de pace” prin care a lansat mai multe cereri.

În primul rând, a cerut retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. A doua condiție restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional.

A treia cerere era crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Totuși, Rusia a spus că aceste puncte reprezintă, de fapt, o cerere de capitulare.

În acest context, Moscova a respins planul şi a cerut Ucrainei să recunoască „noile realităţi de pe teren”. Este vorba despre pierderea Crimeii şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

În momentul de față, Kievul încearcă să atragă sprijin internaţional pentru poziţia sa la reuniuni ce exclud Rusia. O astfel de reuniune va avea loc în Elveţia pe 15-16 iunie.

Rusia a transmis despre această reuniune că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată. În opinia Kremlinului, Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră.

Totodată, autoritățile ruse au transmis că o asemenea conferinţă nu are sens fără participarea lor.