Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale consumate de Ucraina, însă, în data de 16 iunie 2014, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părţii ucrainene. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrările de gaze naturale ruseşti spre Uniunea Europeană via Ucraina.
'Gazul rusesc va reîncepe să ajungă în Ucraina pe data de 11 decembrie', a declarat purtătorul de cuvânt al Ukrtransgaz, Maxim Belyavsky.
Vineri, Ucraina a transferat către Gazprom suma de 378 de milioane de dolari pentru achiziţionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale în luna decembrie. Un purtător de cuvânt de la Gazprom a conformat primirea banilor, adăugând că grupul rus este gata să înceapă livrările, dar mai aşteaptă din partea Ucrainei un calendar al livrărilor.
În absenţa gazului rusesc şi pe fondul temperaturile scăzute din ultima vreme, Ucraina a fost nevoită să recurgă la gazele din rezervele strategice care au scăzut cu 20% în ultimele două luni. Ministrul Energiei din Ucraina, Volodimir Demcişin, a anunţat că, în prezent, Ucraina consumă zilnic peste 200 de milioane de metri cubi de gaze naturale, din care 55 de milioane de metri cubi reprezintă producţia internă, 120 de milioane provin din rezerve şi restul din ţările vecine, membre ale Uniunii Europene, graţie livrărilor în sistem invers.
În conformitate cu un acord semnat la finele lunii octombrie între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană, Ucraina va plăti Rusiei un preţ 378 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale.
Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.
Sursa: Agerpres