Rusia este pregătită să reia testele nucleare

În ultimele trei decenii, Rusia nu a mai efectuat teste cu bombe atomice. Kremlinul pare să fie pe cale să își reînnoiască angajamentul față de cursa înarmărilor nucleare, adoptând o poziție mai hotărâtă ca niciodată.

În 1990, cu un an înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a efectuat ultimul său test nuclear. În acea perioadă, relațiile cu Occidentul erau extrem de tensionate.

După colapsul Uniunii Sovietice, competiția armată dintre marile puteri a intrat într-un declin semnificativ.

În contextul geopolitic de astăzi, Rusia a indicat că ar putea relua testele nucleare.

Arhipelagul Novaya Zemlya din Oceanul Arctic, loc unde Uniunea Sovietică a efectuat peste 200 de teste nucleare, ar putea deveni din nou zona de testare pentru noile bombe atomice.

În 1961, arhipelagul Novaya Zemlya a fost locul în care a fost detonată cea mai puternică bombă atomică din istorie, conform Reuters.

Dacă Rusia va relua testele nucleare, este posibil ca și alte țări, precum China și Statele Unite, să fie tentate să adopte o abordare similară.

„Locul de testare este pregătit pentru reluarea activităților nucleare. Este gata în întregime. Laboratorul și instalațiile de testare sunt pregătite. Personalul este pregătit. Dacă vine comanda, putem începe testarea în orice moment”, a declarat comandantul rus Andrei Sinitsyn.

Ultimul test nuclear efectuat de Statele Unite a avut loc în 1992. Deși niciun tratat oficial privind armele nucleare nu a fost ratificat între SUA și Rusia, ambele națiuni au adoptat, în mod tacit, o înțelegere de a evita desfășurarea de noi teste nucleare în decadelor ce au urmat.

Rusia
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Numai 7% din arsenalul nuclear rusesc este operațional

Analiștii sugerează că decizia de a relua testele nucleare ar putea fi o strategie a lui Vladimir Putin. Este vorba despre o strategie pentru a trimite un mesaj de descurajare către Occident.

Asta în special în contextul în care NATO ar putea permite Ucrainei să utilizeze rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a ataca teritoriul Federației Ruse.

În prezent, poligonul de teste al Rusiei de pe arhipelagul Novaya Zemlya este gata pentru reluarea testelor nucleare. Rusia, monitorizată îndeaproape de sateliții occidentali, are în plan să își demonstreze capacitățile nucleare într-un context internațional tensionat. Sinițîn a afirmat că toate facilitățile sunt pregătite pentru teste, iar personalul este instruit și gata de acțiune.

Un nou test nuclear din partea Rusiei ar avea un impact semnificativ asupra politicii internaționale. El ar reaminti liderilor mondiali de efectele devastatoare ale armelor nucleare.

Dmitri Suslov, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, consideră că o astfel de acțiune ar sublinia teama de război nuclear. Aceasta a prevenit conflictele majore între marile puteri din 1945 până în prezent.

În ciuda amenințărilor, un raport recent sugerează că doar 7% din stocul nuclear al Rusiei este complet operațional. De la aproximativ 70.300 de arme active în 1986, în prezent există aproximativ 3.880 de focoase nucleare active. Restul sunt inoperabile.