Sediul noii instituţii ar urma să fie amplasat pe strada Frunze, mai exact în clădirea în care se află astăzi Comandamentul trupelor terestre, şi va avea un rol central în cadrul ministerului, a mai spus generalul Şoigu, fără să explice necesitatea instituirii unei astfel de structuri, care nu a mai existat în Rusia decât în perioada URSS şi anume în anii celui de-al Doilea Război Mondial.
În prezent, a punctat înaltul responsabil rus, sunt pe cale de înfiinţare un Centru naţional de apărare, care va include trei diviziuni: conducerea centrală a forţelor nucleare strategice; centrul de comandă şi de control şi un centru de control al operaţiunilor de zi cu zi ale forţelor armate.

Centrul va beneficia de cele mai noi echipamente şi de un heliport, dar ministrul a evitat să precizeze costurile acestei noi structuri, care a suscitat diverse comentarii în presa rusă.

Comandamentul Suprem este principalul organism de conducere a efectivelor militare pe timp de război, subliniază, la rândul său, publicaţia electronică Lenta.ru. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, acesta s-a aflat chiar la Kremlin. Timp de câteva zile, a funcţionat în conacul negustorului Soldatenkov, din strada Miasniţkaia (astăzi Kirov).

‘Este posibil ca aceasta să aibă legătură cu retragerea trupelor americane din Afganistan şi problemele care ar putea să apară cu Al-Qaida şi alte grupări radicale islamiste la graniţa cu Afganistanul şi în Asia Centrală’, a opinat profesorul Vladimir Koziulin, de la Academia de Ştiinţe Militare din Moscova, cercetător la Centrul pentru Studii Politice din Rusia. El estimează că Asia Centrală ar putea deveni o zonă ‘cu probleme’ în viitor, dar a subliniat că este vorba doar de o presupunere.

Citește și:

Rusia pune presiune pe ţări din fosta URSS
Avertisment UE la adresa Rusiei: Este inacceptabilă presiunea exercitată asupra fostelor republici sovietice
Capital.ro a publicat în urmă cu o lună o analiză realizată de STRATFOR cu privire la Blocul comercial al Rusiei.

Moscova îşi va intensifica presiunea în timpul summitului de la Vilnius din noiembrie, în timpul căruia numeroase state din programul Parteneriatului Estic vor decide dacă să-şi întărească legăturile politice şi comerciale cu Uniunea Europeană prin noi acorduri.

Dată fiind slăbiciunea UE şi interesele sale de a-şi rezolva problemele structurale interne, Rusia va avea succes în a influenţa statele periferice.

Mai multe detalii puteți citi aici:

STRATFOR: Blocul comercial al Rusiei