De când a invadat Ucraina, Rusia se confruntă cu un val fără precedent de sancțiuni la care se mai adaugă și ultima decizie luată de SUA care interzice Moscovei să-şi plătească datoria în dolari. Toate aceste aspecte împing întreaga țară spre o incapacitate de plată.
Statele Unite au decis să pună capăt, începând de miercuri ora 00:01 ora Washingtonului, unei excepţii ce permitea Moscovei să-şi platească datoriile în dolari, a anunţat marţi Trezoreria americană, o decizie care ar putea arunca ţara în incapacitate de plată.
Este decizia care riscă să împiedice Rusia să-şi onoreze angajamentele faţă de creditorii săi şi s-o arunce în incapacitate de plată. Mai precis o incapacitate de plată a datoriei externe care se ridică la circa 4.500 – 4.700 miliarde de ruble (circa 50 de miliarde de euro la rata de schimb actuală), adică 20% din datoria publică totală.
Ceea ce ar fi o premieră din 1918, când liderul bolşevic Vladimir Lenin refuzase să recunoască datoria moştenită de la regimul ţarist răsturnat la Revoluţia din 1917. O incapacitate de plată care ar face ca Rusia să piardă accesul la o sursă de finanţare importantă sau i-ar impune să plătească dobânzi prohibitive, chiar dacă, de fapt, Moscova nu mai poate obţine fonduri din cauza sancţiunilor occidentale, scrie La Tribune.
Rusia deja nu mai putea plăti în dolarii plasaţi în băncile americane
Este scenariul care se profilează de la încetarea, în această noapte, a excepţiei decise după începerea ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, care premitea Moscovei să-şi plătească datoriile în dolari. Ca toate statele, Rusia împrumută bani sub formă de obligaţiuni, adesea în dolari, şi trebuie să plătească regulat dobânzi şi să ramburseze capitalul.
O excepţie temporară pentru a permite o tranziţie ordonată şi a permite investitorilor să vândă unor terţi”, explicase secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, săptămâna trecută. Aceasta deşi, din aprilie, Rusia deja nu-şi mai poate rambursa datoria cu dolarii deţinuţi în băncile americane.
Anunţul Trezoreriei americane de încheiere a acestei excepţii vine cu două zile înaintea următoarei scadenţe de plată pentru Moscova, care reprezintă puţin peste 100 de milioane de dolari dobânzi la două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi, explicit, plătită în ruble. În afara scadenţei din 27 mai, guvernul rus mai trebuie să facă 12 plăţi până la sfârşitul anului. Incapacitatea de plată pare, deci, inevitabilă.
Rusia ar putea contesta această decizie. Acuzând ţările occidentale că ar crea „artificial” condiţiile unei încetări de plăţi, Moscova a arătat în aprilie că Rusia ar începe procedurile dacă ar fi declarată în incapacitate de plată de către Occident.
Nu există risc sistemic
Care ar fi impactul unei incapacităţi de plată a Rusiei asupra restului lumii?
La sfârşitul lunii martie, Gita Gopinath, numărul 2 al Fondului Monetar Internaţional (FMI), dăduse asigurări că o încapacitate de plată a Rusiei ar avea „un efect direct asupra restului lunii mai curând limitat”, deoarece valorile plăţilor scadente pe care trebuie să le onoreze Moscova „sunt relativ mici la scară mondială”.
„Aceasta nu reprezintă un risc sistemic pentru economia mondială”, adăugase ea, subliniind totodată că anumite bănci cu o expunere mai mare ar putea fi totuşi afectate dur.